STROKOVNO

Tomaž Barada je legenda slovenskih borilnih športov in najuspešnejši slovenski borec vseh časov. Šestkrat je dosegel evropski prestol, bil trikrat svetovni prvak v taekwondoju, trikratni kralj taekwondoja, šestkratni evropski prvak v kikboksu, dvakratni amaterski svetovni prvak kikboksa in petkratni profesionalni svetovni prvak v tem športu.

Vodenje vrtca ali šole je odgovorna naloga, ki zahteva bogato strokovno znanje in izkušnje, predvsem pa širino in toplino duha, voljo in pogum.

Ocenjevanje in analiziranje investicijskih odločitev nista sebi namen. Kakor tudi ni namen v ocenah uporabiti podatke, ki bodo zadovoljili tiste v ocenjevalnih komisijah posojilodajalcev, sofinancerjev ali skladov. Investicijska odločitev je dobra ali pa ne! Z nerealnimi predpostavkami zavajamo predvsem sebe in verjetno posledično celo škodujemo podjetju.

Pred nekaj leti sem bil predavatelj na celodnevni delavnici finančnega podjetja, kjer smo se pogovarjali o komunikaciji na delovnem mestu, o relacijah med vodjo in zaposlenimi, o koristnih komunikacijskih pristopih na rednih letnih razgovorih in podobnem. V nekem trenutku me je udeleženka, mlajša dama, vprašala: »Kako pa bi vi rekli sodelavcu, ki že nekaj mesecev ne izpolnjuje pričakovanj, da tako več ne gre naprej in ga bomo morali premestiti, če bo tako nadaljeval?«

Zakonca Helena Krevh Zorec, direktorica, in Stanko Zorec, tehnični direktor, sta lastnika družinskega podjetja Neonart. Podjetje, ki ima že več kot petdesetletno tradicijo, sta prevzela pred 25 leti, danes pa je eno izmed vodilnih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja z izdelavo reklamnih napisov.

Dr. Čaleta – profesor na GEA College, priznani strokovnjak za področje korporativne varnosti, predsednik Inštituta za korporativno varnost (ICS), dejaven na veliki mednarodni konferenci v Sloveniji – Counter terrorism challenges in Region of SE Europe. Ob dogodku je s kolegico dr. Corinno A. Robinson iz ZDA izdal novo knjigo z naslovom »Violent Extremism and Radicalization Processes as Driving Factors to Terrorism Threats«.

Naše vloge se nenehno prepletajo med zasebno in poslovno. Lahko smo dober vodja, a smo obenem tudi dober družinski član. Ključne veščine, ki nas pri tem podpirajo, so enake ne glede na vlogo, ki jo trenutno opravljamo. Harmonija med zasebno in poslovno vlogo pa nas dela uspešne, ne glede na to, kje trenutno smo, v delovnem okolju ali v zasebnosti doma.

Zakaj kljub temu, da danes o izgorelosti in vplivu stresa na zdravje slišimo praktično na vsakem koraku, sami pogosto ne prepoznamo ali pa si ne priznamo, da imamo težavo?

Gorazd Jordan, človek svobodnega duha, umetnik na področju risanja in slikanja, ultramaratonec, teniški igralec ... Tudi učitelj, trener, mentor, ambasador slovenskega naroda in mesta Maribor. Svoje slike ste razstavljali po svetu – v Švici, Monte Carlu, Celovcu, celo v Ameriki.

V zadnjih desetih letih sta marketing in prodaja doživela korenite spremembe. Na eni strani zaradi vpliva novih tehnologij, na drugi strani pa zaradi sprememb v obnašanju potrošnikov.

Ne glede na starost, spol ali leta izkušenj na delovnem mestu perspektivni posamezniki zapuščajo stara delovna mesta in organizacije. Na drugi strani me z velikimi očmi gledajo delodajalci, ki se fenomenu kar ne morejo načuditi. Skoraj praviloma najprej izpostavijo solidno plačo in pogodbo za nedoločen čas. Ali je potrebno še kaj več?

Vsak direktor ali šef bi moral imeti izostren občutek za prepoznavanje talentov pri svojih sodelavcih. To velja še posebej za kadre, ki jih dolgoročno vidimo kot vodje. Temu občutku moramo pridružiti še veščine poslušanja, komunikacije in motivacije. Seveda je ob tem zelo koristno, da je vodja tudi dober strokovnjak nekega področja. Vendar pa to ni nujno. Prepoznavanje talentov naj bo, bolj kot v samo stroko, usmerjeno v osebnostne lastnosti posameznika in njegove načine funkcioniranja v organizacijski strukturi.