OSREDNJI INTERVJUJI

Trent Whiddon in Gordana Grandošek Whiddon sta ena izmed najbolj priznanih profesionalnih plesalcev in koreografov na svetu. Plesala sta za Lady Gaga, Tony Bennet, One Republic, Backstreet boys, Smokey Robinson in učila Kevina Spaceyja plesati tango. Sta producenta lastnega muzikala Le Hotel in oddaje Satisfaction on a dance floor, skupaj sta tudi posnela kratki film Choose love. Poleg uspešne plesne kariere se Trent ukvarja še s petjem in ustvarjanjem glasbe, Gordana pa je postala lastnica blagovne znamke večernih oblek GGW Design.

Govori, kar misliš in kar govoriš, tudi delaj

Podjetje Linea Snella, ki se ukvarja z oblikovanjem ženskega telesa, že 18 let uspešno vodi Barbara Humar. 22 zaposlenih, pri čemer je kolektiv pretežno ženski, se vsa leta drži istih usmeritev, ženskam pomagajo preoblikovati sebe celostno. Gredo po osnovno začrtani poti in ne zaidejo. Samo naprej, samo navzgor. Potrditev, da je pot prava, je certifikat odličnosti, ki so ga prejeli v letošnjem letu. Ključ? Biti osredotočen na tisto, v čemer si najboljši in to delati na nivoju odličnosti.

Ne krivi nikogar, ne pričakuj ničesar, naredi nekaj

Janez Škrabec, podjetnik mednarodnih razsežnosti, častni konzul Kraljevine Maroko, predsednik Slovenskega konzularnega zbora, predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta, predsednik Alumni Kluba Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ter član mnogih drugih poslovnih združenj. Leta 2009 ga je predsednik Ruske federacije odlikoval z najvišjim državniškim odlikovanjem – Redom prijateljstva.  

Česar se lotiš, opravljaj z ljubeznijo in strastjo

Obiskali smo Nevenko Kržan, direktorico in partnerico podjetja KPMG ter predsednico AmCham Slovenija (Ameriške gospodarske zbornice). Podjetje je del globalne skupine KPMG in je eno izmed vodilnih t. i. Big 4 na področju revizije, svetovanja in davčnih vprašanj. Ukvarjajo se z revidiranjem računovodskih izkazov in z drugimi storitvami revidiranja, nudijo finančno, davčno in poslovno svetovanje, svetovanje na področju tveganja in internih revizijskih postopkov, podjetje pa uvaja tudi novo storitev - pravno pisarno. KPMG ima po svetu pribl. 175.000 zaposlenih, prisotni pa so v 160 državah sveta.

Dobro premisli in vztrajaj do konca

Podjetje SIBO G, ki ga že 22 let izjemno uspešno vodi naš sogovornik Boštjan Šifrar, ponuja rešitve na področju zapiralne embalaže za tube, steklenice in druge vrste embalaže ter rešitve za tehnično zahtevne izdelke za farmacevtsko, medicinsko in elektroindustrijo. Na trgu so od leta 1967, ko je Franc Šifrar (oče sogovornika, op.a.) odprl obrtno delavnico s proizvodnjo plastičnih zamaškov za kozmetično industrijo in vse do predaje v sinove roke, vodil podjetje z 10 zaposlenimi.

Delaj to, kar znaš, in delaj dobro

Podjetje Reflex, katerega poslovno enoto v Gornji Radgoni vodi naša sogovornica Deborah Krempl Doplihar, uspešno posluje že 36. leto. Je družinsko podjetje, nastalo iz majhne obrtne steklarske delavnice, ki danes zaposluje 300 ljudi. Inovativno slovensko podjetje, ki je vse bolj usmerjeno v tuje trge, sedaj prehaja v drugo generacijo vodenja. S široko izbiro izolacijskih, kaljenih ter lepljenih stekel lahko uresničujejo domala vsako zamisel, ki obogati bivanjske in delovne prostore z novimi vidiki svetlobe, občudovanja vredne stavbe, ki so jih soustvarili pa dokazujejo usmerjenost v vrhunsko in celovito izvedbo steklenih fasad ter drugih arhitekturno zahtevnih projektov. Razvojna naravnanost, inovativnost, izkušenost, odgovorno ravnanje z energijo in okoljem pa so vrednote vsakega od skoraj 300 strokovnjakov, mojstrov in delavcev podjetja.

Najpomembnejša sta ideja in napredek

Holger Postl zase pravi, da nikoli ne obupa in vedno dokonča kar je začel. Posla se loteva izjemno zavzeto, saj verjame, da trud in trdo delo dajeta rezultate. Zanj sta najpomembnejši ideja in napredek – vse ostalo, pravi, sledi. Holger Postl, 36-letni Avstrijec, ki sedi za krmilom podjetja Tam – Durabus, že več let živi in dela v Sloveniji, ob tem pa je lastnik še avstrijskega podjetja VEC - International Business Expansion, ki se ukvarja s podporo podjetjem, ki želijo svoje tržišče razširiti v Evropo ali izven nje. Pred dvema letoma in pol je skupaj s Tevžem Kastelicem in kitajskimi investitorji iz stečaja nekdanjega TVM prevzel tovarno avtobusov v Mariboru.

Ustvarjanje uspešnih zgodb v turizmu z ljubeznijo in strastjo

Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, ki je po prevzemu krmila leta 2012 instituciji vlila novo energijo in dala nova krila, da se je le-ta razvila v mnogo pogledih. Janjo označujejo kot energičo, z neusahljivim virom elana in motivacije. Ob direktorski funkciji na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje, regionalni destinacijski organizaciji, ki predstavlja, usklajuje in usmerja organizacijo turizma v destinaciji in obsega 22 zgornjepodravskih občin, se Viher udejstvuje še na mnogih drugih področjih. Je članica različnih komisij, upravnih odborov in zvez. Je interpretatorka naravne dediščine, turistična vodnica, urednica raznovrstnih glasil in publikacij ter turističnega magazina Odlično!

Uspešno vodenje: delo, strast, hrepenenje

Božo Emeršič, predsednik uprave zavarovalnice Grawe, mož z najdaljšim stažem v vrstah vodstvenega zavarovalniškega kadra. Grawe zavarovalnica d.d. je del mednarodnega koncerna Grawe z več kot 187-letno tradicijo. Začetki segajo v dvajseta leta 19. stoletja, ko je nadvojvoda Janez dal pobudo za ustanovitev vzajemne zavarovalne družbe, prvotno namenjenega zavarovanju proti požaru. Tako je bila leta 1828 v Avstriji ustanovljena Grazer Wechselseitige (Graška vzajemna) in zavarovalnica je začela svojo uspešno pot s poslovanjem na področju tedanje Štajerske, Kranjske in Koroške. S spremembo meja se je utrdila sprva na avstrijskih tleh, leta 1991 pa je pričela pot internacionalizacije po Sloveniji. Danes je koncern Grawe prisoten v trinajstih državah srednje, južne in vzhodne Evrope.

Pridejo kot poslovni partnerji, odidejo kot prijatelji

S Sašo Zor, direktorico prodaje v segmentu kongresov in poslovnih srečanj v Sava Turizmu d. d., smo spregorovili o trendih v poslovnem turizmu. Pod krovno znamko Sava Hotels & Resorts je zastopanih šest destinacij od Gorenjske do Prekmurja.

Ključ uspeha je v pravih aktivnostih, pravem načinu dela, pravi energiji in pravi ekipi

Poklepetali smo z Davidom Perkom, direktorjem Poslovne enote Maribor, Zavarovalnice Adriatic Slovenica d. d.  Zavarovalnica Adriatic Slovenica d. d. se ponaša z nazivom zavarovalnice z največ zadovoljnih zavarovancev, nazivom druge najuglednejše zavarovalnice in tretje najbolj všečne zavarovalnice v Sloveniji. Med devetimi poslovnimi enotami se v sam vrh vzpenja PE Maribor, ki je z novim letom dobila tudi novo vodstvo. 

S posluhom za posel

Business Intelligence Center (BIC) deluje kot poslovni klub z izpostavami po ključnih slovenskih regijah in znotraj različnih sekcij – Business Professionals, Women professionals, International section, hkrati pa kot iskalec sinergij in povezovanja znotraj gospodarstva in drugih interesnih sfer, s poudarkom na izobraževanju in mreženju. Pogovarjali smo se z Danielo Bervar Kotolenko, izjemno poslovno žensko, ki uspešno združuje svojo kariero in družinsko življenje, ob tem pa najde čas še za vodenje Business Intelligence Centra.