STROKOVNO

Vodenje vrtca ali šole je odgovorna naloga, ki zahteva bogato strokovno znanje in izkušnje, predvsem pa širino in toplino duha, voljo in pogum.

Dr. Čaleta – profesor na GEA College, priznani strokovnjak za področje korporativne varnosti, predsednik Inštituta za korporativno varnost (ICS), dejaven na veliki mednarodni konferenci v Sloveniji – Counter terrorism challenges in Region of SE Europe. Ob dogodku je s kolegico dr. Corinno A. Robinson iz ZDA izdal novo knjigo z naslovom »Violent Extremism and Radicalization Processes as Driving Factors to Terrorism Threats«.

Darko Delić je soustanovitelj in direktor podjetja MIPS programska oprema, katerega osnovna dejavnost je izdelava programske opreme, ki je pisana na kožo določenemu naročniku (t. i. costume-made). Prednost njihovih rešitev je predvsem v inovativnem in pragmatičnem pristopu, ki zagotavlja zanesljive in uporabniku prijazne rešitve. Prav zato so njihove programske rešitve zaželene v različnih panogah – od proizvodnje, računovodstva, pospeševanja prodaje … Med njihovimi referencami so med drugimi Univerza v Mariboru, Nova KBM, Arriva, Marprom, Aktiva varovanje, Red Bull, Marles. Z direktorjem smo se pogovarjali o vlogi informacijske tehnologije v sodobnem poslovnem svetu.

Avtomatizacija marketinških procesov preko spleta je lahko ob pravilni uporabi izredno močno prodajno orodje. V letošnjem letu se bomo na tem področju soočili z nekaj izzivi. 25. maja namreč stopi v veljavo uredba GDPR (General Data Protection Regulation), ki določa nova pravila glede varstva osebnih podatkov. Podjetjem so tako v primeru neskladja z uredbo zagrožene visoke kazni.

Pred 25-imi leti sem se prvič srečala s Strength Deployment Inventory (SDI©) in hitro ugotovila, da je to izjemno koristno orodje, ne le zame osebno, temveč tudi za moje delo z drugimi ljudmi. Od takrat SDI vpletam v večino svojih delavnic, razvojnih iniciativ in treningov, ki jih izvajam.

Vsak si želi biti srečen – a kaj, ko za srečo skoraj nič ne naredimo. Če je sreča pri delu tako pomembna, zakaj marsikomu predstavlja tako abstrakten pojem?

Ko sem začela s svojo kariero kot trenerka, sem imela veliko srečo, da sem imela vodjo, ki me je odlično poučila o strukturi in osnovah profesionalnega trenerstva. To mi je dalo odlično izhodišče za pripravo in izdelavo programov, vizualnih pripomočkov in vaj ter vodenje skupine, da jih pritegnem k aktivnostim, s katerimi bomo dosegli cilje.

Ne glede na to, s kakšnim poslom se ukvarjate, imate opravka z ljudmi. Z zaposlenimi, strankami in vašim poslovnim okoljem. Vodje in drugi profesionalci si tako vsakodnevno zastavljamo vprašanja, kot so: Kako in kaj sporočati sodelavcem, da bodo motivirani in zavzeto opravljali svoje delo ter dosegali zastavljene cilje? Kaj sporočati strankam, da bodo prisluhnile? Kaj ponujajo naši izdelki in storitve? Kakšne informacije prikazati? Kakšno izkušnjo ponuditi?

V poznih devetdesetih letih sem se s kolegoma udeležila delavnice Pospešenega učenja. To je bila moja prva izkušnja s področja povečevanja učinkovitosti in učinka učenja s pomočjo razumevanja osnov delovanja naših možganov. Navdušenje nad tehniko je bilo takojšnje in nemudoma sem jo začela vključevati v svojo prakso in razvojne aktivnosti. Leta 2011, ko sem svoje podjetje vodila že dobrih 10 let, sem se odločila nadgraditi hitrost in učinkovitost naše učne dejavnosti.

Zaposleni in vodje z znanjem NLP pomenijo konkurenčno prednost, dober poslovni trener pa je, podobno kot v športu, nepogrešljiv, če želite vrhunske poslovne rezultate v današnjem visoko konkurenčnem okolju.

Pred 20 leti je bilo znanje angleškega ali kakega drugega svetovnega jezika zaželeno, danes pa je nujno, če želi podjetje poslovno delovati in biti konkurenčno na globalnem trgu.

Mednarodna zveza coachev (International Coach Federation – ICF) opredeljuje coaching kot “nenehen proces, ki ljudem pomaga doseči izjemne rezultate v življenju, karieri, podjetjih in organizacijah. Skozi proces “coachinga” posamezniki poglobijo svojo sposobnost za učenje, povečajo svojo uspešnost in poglobijo kvaliteto svojega življenja.”