STROKOVNO

Preden postanemo vodja uspeh predstavlja našo lastno osebnostno rast, razvoj, napredovanje in dosežke. Ko prevzamemo odgovorno vlogo in nalogo, da bomo vodili druge, pa se naš uspeh zrcali tudi v rasti in razvoju naših sodelavcev.

Zato je ključno, da znamo skupaj s posameznikom zastaviti njegove lastne cilje, ki sovpadajo s cilji podjetja, a so vendarle tudi osebni.

Ne glede na starost ali staž v podjetju so cilji pomembni za vsakega zaposlenega in če se boste kot njihov vodja vključili, jih motivirali in usmerili, boste bistveno izboljšali odnos. Ob tem pa dejansko vedeli za vsakega posameznika, kaj, koliko in kako uspešno dela. Zadovoljstvo je tudi na strani posameznika, ki bo tako bolj zadovoljen, zavzet in motiviran za delo, ki ga opravlja.

Kako govoriti s svojim timom o osebnem razvoju in kariernih ciljih?

Prvi korak je preprost. Začnite se pogovarjati. Ko delam s timi v mnogih slovenskih podjetjih, hitro opazim, da se še vedno premalo ali pa sploh ne pogovarjajo. Pa ne mislim na mimobežen pogovor, ko se slučajno srečamo na hodniku ali poklepetamo o vremenu, otrocih in podobnem. V mislih imam usmerjen pogovor, za katerega si ciljno vzamemo čas, se nanj pripravimo in resnično prisluhnemo posamezniku. Prisluhnemo na način, da razrešimo morebitne dileme in načrtujemo nadaljnjo rast in razvoj. Posameznika moramo poslušati, slišati in razumeti. Nikar ne bodimo preveč presenečeni, če ne gre že prvič. Če z ljudmi doslej nismo govorili na ta način, nam morda ne bodo znali ali zmogli dati odgovora, ki bi ga želeli ali pričakovali. Morda bo v pogovoru prisoten tudi strah deliti z nami svoje cilje, dvom ali sploh vedo kaj bi morali biti njihovi cilji znotraj našega podjetja in koliko so ti usklajeni s skupnimi cilji. Se sliši zapleteno, pretežko?

Za odprt in iskren pogovor o ciljih vam ponujamo nekaj namigov

1. Sodelavce bolje spoznajte

Sodelavci se vam bodo hitreje odprli, če jih boste bolje poznali. Če boste vedeli, kaj natanko so njihove zadolžitve in kaj prispevajo v podjetju, pa tudi kaj je tisto, kar jih veseli izven podjetja, kaj so njihove strasti in zadovoljstvo.

2. Povejte jim, da je njihov poklicni razvoj pomemben

Če sodelavcem resnično iskreno želite srečno in izpolnjujočo karierno pot, se morate zavedati, da morda ne bodo za vedno ostali in delali za vas. Zato je pomembno, da veste, kaj želijo, a se zavedate, kaj jim lahko omogočite. Z odprtim pogovorom in podporo bodo v času sodelovanja delali bolj zavzeto in s potrebno strastjo. Na ta način boste resnično dobre kadre tudi lažje zadržali, da bodo delali ne le »za vas« ampak »z vami«.

3. Delite z njimi svoje cilje

Zaupajte sodelavcem svoje cilje. Zakaj bi se sicer oni odprli in vam povedali, kakšni so njihovi cilji, če morda na poznajo vaših? Ni neobičajno, da zaposleni ne poznajo niti ciljev podjetja. Vodjem se namreč velikokrat zdi logično, da vsi sodelavci vedo vse, kar vedo oni sami. Pozabijo pa na slab ali prekinjen pretok informacij, ne pomislijo na to, da morda zastavljeni cilji niso vsem enako razumljivi. Tako velikokrat ni dovolj, da so vsakemu posamezniku jasni in razumljivi zgolj zastavljeni cilji podjetja. Jasni in prepoznani morajo bit tudi cilji vodje. To je prvi korak k zaupanju in njihovemu sledenju. Bodite vztrajni in potrpežljivi. Korak za korakom h kvalitetnemu pogovoru in ciljem, ki jim bodo želeli slediti.

Simona Lobnik Ambrožič, predavateljica, coachinja, svetovalka za vodstvene veščine in komunikacijo

Celoten članek si lahko preberete v zadnji številki revije DIREKTOR TUKAJ