ARHIV EDICIJ

PRELISTAJ REVIJO

Lahko breme odgovornosti

Ko govorimo ali razmišljamo o odgovornosti, nam je všeč predstava o sebi kot o vodji, ki odgovornost z lahkoto sprejema. Želimo si biti kos vsem situacijam, pokončno stopati in nositi breme, ki nam je naloženo.

In ko se posel odvija po naših načrtih in pričakovanjih, ko se udejanjijo zastavljeni cilji, dobimo potrditev, da smo delali dobro in sprejemali prave odločitve. Dobimo krila in dodaten zagon, delamo še več, še močneje in nenazadnje tudi bolje - ob tem pa smo zadovoljni s svojo zmožnostjo sprejemati odločitve in se soočati z njihovimi posledicami.

Kaj pa, ko se dogodki ne razpletajo po naših željah? Ko se nas polasti nejevolja, sledita ji razburjenost in jeza, v nas pa se naseli strah, strah, ki nas gloda ... najprej tiho in čisto malo, nato pa postaja vse močnejši in glasnejši. Manifestira se v klobčič negativnih misli, ki producirajo številna vprašanja, ko se sprašujemo, kaj smo naredili narobe, kje smo zašli s poti in zakaj se naši načrti ne uresničujejo.

(Pre)mnogokrat za nastalo situacijo okrivimo okolico, zaposlene, poslovne partnerje, škodoželjno konkurenco, plačilno nedisciplino in državo ter sistem, ki s svojimi zakoni otežuje gospodarstvo in omejuje podjetnike, pa še bi lahko naštevali.

A je to res pravi način? Sama zagovarjam, da se zazremo vase, pretehtamo odločitve, na novo kritično ocenimo zastavljene cilje in temeljito prevetrimo poslovne strategije. Vzrok za neuspeh pa namesto v zunanjih vzrokih iščimo v sebi, se soočimo s svojimi dejanji in brezkompromisno sprejmimo odgovornost za odločitve, sprejete v preteklosti. Takoj za tem pa ukrepajmo. Aktivno. Intenzivno. Z vsem srcem.

Znan citat: "Ko potrebuješ dlan, ki ti bo pomagala, jo poišči na koncu svoje roke," nam naj bo opomnik, da svojo lastno prihodnost in usodo krojimo sami.

Člane uredništva Revije Direktor bogatijo zgodbe ljudi, o katerih pišemo. Le-ti namreč svoj posel opravljajo srčno in predano, ob tem pa se trudijo, da bi breme odgovornosti, ki jim je naloženo, nosili čim lažje. Ne glede na to, kako vijugasta je pot pred njimi ali kako oddaljeni so njihovi cilji, je njihov korak prožen, misli pa zmeraj pozitivne.

Srčno si želim, da je njihova zgodba tudi vaša. Naj branje tokratne številke Revije Direktor pospremijo navdih, odločnost in pozitivne misli.

Simona Lobnik Ambrožič, odgovorna urednica

 

V Reviji Direktor preberite:

Osrednji intervju

janez skrabec riko hise Janez Škrabec: "Ne krivi nikogar, ne pričakuj ničesar, naredi nekaj."

Janez Škrabec, podjetnik mednarodnih razsežnosti, častni konzul Kraljevine Maroko, predsednik Slovenskega konzularnega zbora, predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta, predsednik Alumni Kluba Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ter član mnogih drugih poslovnih združenj. Leta 2009 ga je predsednik Ruske federacije odlikoval z najvišjim državniškim odlikovanjem - Redom prijateljstva.

Podjetništvo

principi produktivnosti 6 principov produktivnosti

"Če sem si v življenju česa želela, je to talent. Dano pravico, da bom najboljša. Sebično in lenobno sem bila prepričana, da me bo talent popeljal do uspeha hitro in brez truda," piše Meta Grošelj.

Sodobno oglaševanje

sodobno oglasevanje Dialog med vami in kupci

V današnjih časih, ki jim vlaga digitalizacija, obilica komunikacijskih kanalov, hiter dostop do informacij in želja potrošnikov po interaktivnem komuniciranju, se marsikatero podjetje znajde v zagati, katera oglaševalska sredstva uporabiti, da bodo njihovi izdelki ali storitve dosegali višjo prepoznavnost, ugled in nenazadnje prodajo.

Primer dobre prakse

sava hotels resorts Sava Hotels & Resorts: V vsak dogodek dajejo (delček) sebe

Slovenijo zaznamuje izjemna raznolikost na geografsko majhnem prostoru in na tej raznolikosti največji slovenski turistični ponudnik, Sava Hotels & Resorts, gradi svojo specifično ponudbo. Termalni in zdraviliški turizem, medico-wellness, konference in srečanja, kampiranje in golf so njihovi osrednji turistični produkti.