STROKOVNO

Pred 25-imi leti sem se prvič srečala s Strength Deployment Inventory (SDI©) in hitro ugotovila, da je to izjemno koristno orodje, ne le zame osebno, temveč tudi za moje delo z drugimi ljudmi. Od takrat SDI vpletam v večino svojih delavnic, razvojnih iniciativ in treningov, ki jih izvajam.

Torej, kaj pravzaprav je SDI? Je potrjevalno orodje za profiliranje, ki temelji na 20-ih vprašanjih. Profil razkrije vaše osnovne vrednote in posledično obrazloži, kako reagirate v konfliktu. Orodje temelji na 4 osnovnih motivacijsko-vrednotnih sistemih, vendar pa posameznik redko ustreza samo enemu izmed njih. Ravno spajanje, prekrivanje in kombinacije vrednot, ki jih imamo ljudje, nam pomaga razumeti, kako delujemo sami in kako delujejo drugi, saj je vsak od nas pravzaprav unikat in ima lastne značilnosti.

Vendar, če razumemo osnoven model 4 tipov osebnosti, že lahko razumemo posameznika in najdemo vzroke za njegovo obnašanje, reakcije in način razmišljanja.
Takoj, ko začnemo raziskovati razlike med osebnostnimi tipi, začenjamo razumeti, zakaj so nekaterim posameznikom tako pomembne določene stvari, medtem ko drugim iste stvari sploh ne zasedajo visokega mesta na lestvici vrednot.

Dodana vrednost orodja SDI pri poslu je nepogrešljiva na mnogih področjih.

Uporabimo ga namreč lahko, da:

  • Zmanjšamo stroške in porabljen čas, ki ga povzročajo nepotrebni konflikti.
  • Izboljšamo kakovost in efektivnost timov ter komunikacijo med različnimi timi.
  • Uskladimo individualne vrednote in vrednote organizacije tako, da vsak posameznik lahko najde tiste, ki so zanj pomembne in ustrezajo njegovim prepričanjem ter tako posledično doprinesejo kulturi organizacije v kateri delujejo. 
  • Razvijemo svoje ključne in druge talente, da jih lahko bolje uporabimo sebi v prid.
  • Zvišamo učinkovitost svojega vodenja s počjo povratne informacije, ki nam jo omogoča SDI, saj lahko uvidimo, kako nas dojemajo drugi.
  • Povišamo zavzetost zaposlenih, saj s pomočjo SDI-ja dobimo vpogled, kaj naše zaposlene motivira, mi pa jim lahko na tej točki pomagamo.

V kolikor ste v zapisanem prepoznali dodano vrednost in nekaj, kar bi lahko koristilo vašemu podjetju, potem imate več možnosti:

  • Udeležite se našega naslednjega SDI programa, pridobite certifikat in veščine, s katerimi boste lahko uporabljali SDI v svojem podjetju.
  • Pridobite SDI kvalifikacijo, s katero boste lahko vi, kadrovski oddelek ali posamezniki na vodilnih položajih koristili tehnike SDi-ja na dnevni ravni.
  • Kontaktirajte nas za brezplačno poslovno svetovanje, kjer bomo skupaj ugotovili, kaj vaše podjetje potrebuje in kako lahko z SDI-jem izboljšate in nadgradite obstoječe stanje.

Več o SDI-ju si lahko preberete na: http://www.fastforwardonline.com/core-services/sdi ali mi pišete po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

PIŠE: Pam Welsby, Fast Forward International d. o. o.