Jesen je čas, ko ljudje začnejo razmišljati o potovanjih v tople, eksotične kraje. Veliko je namreč destinacij, ki so najprimernejše za obisk prav v času naše zime. Nataša Jeza s Turistične agencije Sonček v pogovoru o trendih letošnje jeseni ...
Katere destinacije so najprivlačnejše letošnjo jesen?
Tu so »klasike«, kot so Maldivi za najbolj počitka željne, Kuba za nostalgike, Florida za družine, Mehika, prava destinacija za kombinacijo zgodovine in lepih plaž, ter celotna Azija, kjer se najprej lotimo kakšnega trekinga ali avanturistične ture, na koncu pa obležimo na eni od sanjskih plaž.
Je trend da destinacije in načrtovanje prevzamejo ljudje sami ali se raje obrnejo na agencijo?
Nekateri popotniki se na pot pripravljajo dolgo in temeljito. Mnogi pa zaradi prezaposlenosti organizacijo raje prepustijo turističnim agencijam in se tistih nekaj dni povsem predajo doživetjem, brez stresa in načrtovanj. Tretji, tudi ti običajno sodijo med ljudi, ki jih delo doma precej zaposluje, se najraje zleknejo pod palmo in uživajo v morju in soncu. Neredko tudi na luksuznih ladjah – recimo tistih, ki plujejo po Bahamih ali Karibih. Vse več se jih na plažah preizkuša v kajtanju, potapljanju, jahanju valov ... ali pa se podajo na odkrivanje bližnjih krajev.
Ko izbiramo eksotiko, verjetno ljudje natanko vemo, kaj želimo, pričakujemo, kajne?
Točno tako. Ljudje, ki izbirajo dobre hotele, skoraj vedno dobro vedo, kaj želijo. Večkrat so to družine z otroki, ki nočejo tvegati z nastanitvijo v cenejše hotele. A tudi drugi si radi privoščijo več zvezdic na "voucherju", sploh tisti, ki zaradi obveznosti le stežka pobegnejo na dopust in si vsaj tam želijo popolno razvajanje.
In če bi želeli nekaj drugačnega, nevsakdanjega za kratek čas?
Seveda, lahko si privoščite denimo cvetenje češenj na Japonskem, zgodbe o grajskih duhovih na Škotskem, vaflji z vročo čokolado v belgijskem Brugesu, pisane hiške na otoku Procida pred Neaplom, otok nenavadnih dreves in mnogih endemitov – Socotra … ali pa si oddih privoščite kar na domačih tleh in izberete zanimivo »food turo« - prepletanje degustaciji in zgodb naše čudovite Ljubljane, ki bo naslednje leto Zelena prestolnica Evrope.