LIFESTYLE

Poslovno kosilo je priljubljena oblika poslovne družabnosti, katere namen je predvsem spoznavanje poslovnega partnerja.

Sodobno poslovanje temelji na sprejemanju odločitev na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja, ki ju je najlažje pridobiti med poslovnim obrokom. Poslovni obrok je namreč sproščeno poslovno srečanje izven poslovnih prostorov ob skrbno izbranih jedeh in predstavlja priložnost za bolj osebni pogovor in s tem vzpostavitev vzajemnega zaupanja. 

Pri pripravi poslovnega obroka moramo biti pozorni na:

  • lokacijo, ki mora glede svoje kakovosti ustrezati tako pomembnosti našega poslovnega partnerja kot tudi našemu odnosu do njega;
  • sedežni red gostov, ki mora slediti njihovi hierarhični lestvici;
  • druga pravila poslovnega bontona, kot so npr.: gostitelj začne in konča obrok, po glavni jedi izreče zdravico ali zahvalo.

Vrste obrokov

  • Poslovni zajtrk: namenjen pogovorom o točno določeni poslovni temi, izvaja se zjutraj, ko dnevni stres še ni načel naše presoje;
  • Poslovno kosilo: namenjeno spoznavanju poslovnega partnerja, je kratek poslovni obrok znotraj delovnega časa, po katerem se udeleženci vračajo na delo;
  • Poslovna večerja: namenjena sproščenemu druženju izven delovnega časa, posebnim priložnostim, kamor sodi tudi tuj poslovni partner.

Poslovno kosilo

Poslovno kosilo je priljubljena oblika poslovne družabnosti, katere namen je predvsem spoznavanje poslovnega partnerja. Izpelje se med delovnim časom kot kratek oddih od poslovnih pogovorov in pogajanj, udeležijo pa se ga lahko le tisti, ki so bili prisotni pri poslovnih pogovorih in podpisovanju pogodbe. Za povabilo na poslovno kosilo naj bodo izpolnjeni naslednji pogoji:

  • uspešen poslovni pogovor;
  • sklenjena pogodba;
  • tuj poslovni partner.

Poslovno kosilo se mora žačeti in končati v prijetnem vzdušju, z nasmehom in stiskom roke. Traja od ene do največ dveh ur, torej dovolj, da se lahko sogovorniki bolje spoznajo in po glavni jedi nadaljujejo s poslovnimi pogovori.

Gostitelj poslovnih partnerjev pa se lahko izogne iskanju primerne lokacije za poslovni obed in se odloči za catering.

Kaj je catering?

Catering je dejavnost, ki zajema pripravo hrane in pijače ter dostavo in pogostitev le-teh na različnih dogodkih. Izvaja se kjerkoli izven matičnega gostinskega objekta: v muzejih, poslovnih prostorih, stanovanju, na terasi, prostoru za piknik itd. Primeren je za različne dogodke:

  • družabni catering: družabni dogodki - poroke, obletnice, rojstnodnevne zabave, dobrodelne prireditve.
  • poslovni catering: poslovni dogodki - politični shodi, zborovanja, banketi, otvoritve, izobraževalni seminarji.

Podjetja, ki se ukvarjajo s cateringom, lahko strankam nudijo zgolj pripravo in dostavo hrane ali celostno oskrbo, skupaj z oranizacijo dogodka. Vsem je skupen zakon, da po končani pogostitvi ne sme za njimi ostati nič. In smo že pri prednostih cateringa:

  • prihrani vam skrbi, povezane z najemanjem ali kupovanjem za catering potrebnega inventarja;
  • dogodek lahko zaradi tega dočakate spočiti in sveži;
  • v miru in sproščeno se lahko posvetite svojim gostom;
  • po pogostitvi se vam ni treba ubadati s tremi P-ji: pospravljanje, pomivanje, pranje;
  • v celoti vam prihrani veliko ur vašega dragocenega časa.

Naloga naročnika

Za uspešno izpeljavo cateringa mora naročnik podjetju posredovati informacije o kraju, času, vrsti in tematiki dogodka, številu gostov, želja glede hrane in predvidenih sredstev. Ko ima te informacije, lahko ponudnik catering storitve prične s svojim delom: postavitev omizij, dekoracija, osvetlitev, glasba in seveda izbira hrane ter pijače, pri čemer lahko izbira med različnimi oblikami priprave in postrežbe jedi:

  • hladno-topli bife,
  • tematski party,
  • čajanka,
  • piknik,
  • zajtrk,
  • poslovno kosilo,
  • svečana večerja.
Predlogi za catering:
  • Vivo catering,
  • Catering Jezeršek,
  • Prestige Catering,
  • Maxi catering.
Predlog koktajl zabave:
  • suši s tamari sojino omako,
  • rožmarinovi grisini s pršutom,
  • hobotnica s paradižnikom in kaprami,
  • sambusa z zelenjavo,
  • kavni creme brulle,
  • domači rafaelo,
  • sadna nabodalca
(Prestige Catering)
PIŠE: Mija Kovač