PRIMERI DOBRE PRAKSE

Dogodek 500 podjetnic je nastal z namenom povezovanja malih samostojnih podjetnic, ki jim še ni bil posvečen primeren dogodek, kjer bi se lahko mrežile, ki bi jim bil finančno dostopen ter bi nudil kakovostno vsebino in promocijo, medsebojno podporo s poudarkom na sodelovanju in ne tekmovalnosti. Organizatorke Zori, Urša in Petra, ki so bile takrat še na začetku svoje podjetniške poti, so tako združile moči in šle v akcijo.

Ste pričakovale, da bo ta dogodek doživel takšno odzivnost?

Ko smo začele snovati dogodek, smo imele vizijo in sanje. Zelo hitro je padla ideja, da bi dogodek poimenovale 500 podjetnic. Upale smo si sanjati. A nismo si predstavljale, da se nam bodo sanje tako hitro uresničile. To magično številko smo presegle že tretje leto, saj je leta 2015 na dogodek prišlo kar 530 žensk. Iz dogodka v dogodek smo še bolj verjele v svojo zgodbo in ugotavljale, da naš slogan »V povezovanju je moč« še kako drži. Brez neprecenljive podpore, ki smo jo dobivale z veliko različnih strani, ne bi tako hitro uresničile svojih sanj. Zato smo iz srca hvaležne vsem, ki so nas na naši poti podpirali. Kar nekaj jih je, ki so v nas verjeli že od samega začetka.

Kateri dogodek vam je ostal najbolj v spominu?

Vsak dogodek je zgodba zase. Vsak poseben, neponovljiv, poln energije, ki jo z besedami težko opišemo. Vsak nam je dal nov zagon, da smo naslednjega pripravile še bolje. Zagotovo nam bodo za vedno v spominu ostale iskrive in žareče oči naših udeleženk, objemi, stiski rok, nekatera sporočila predavateljev, ki so se zapisala v srce in zavedanje, da smo imele toliko podpore z vseh strani, ki nam je potrdila, da je bila naša vizija prava in da smo korakale v pravi smeri.

Na katerega predavatelja ste najbolj ponosne, da se je odzval na vaše povabilo?

V vseh teh letih nismo imele težav z odzivnostjo predavateljev. Ponosne smo na vse, ki so pogumno stopili na naš oder, navdihnili naše udeleženke in predali veliko uporabnih informacij. Poleg uspešnih podjetnic in podjetnikov, motivatorjev, inovatorjev …se nam je dvakrat na povabilo odzval tudi gospod Borut Pahor, predsednik države, enkrat pa je naše udeleženke nagovoril gospod Zoran Janković, župan MOL.

Kaj ste se v tem času od prvega dogodka naučile?

Marsikaj! To je bila vsem trem velika šola življenja. Idejo smo dobile, ko smo bile še bolj na začetku svojih karier in se kalile čez leta, ko smo zgodbo razvijale. Danes smo polne izkušenj in znanj v povezovanju, marketingu, rasti in napredku tudi pri lastnih blagovnih znamkah, na kar smo vse tri zelo ponosne.

Vam je dogodek prinesel tudi nove poslovne priložnosti?

Vsekakor. Tako velik dogodek prinese prepoznavnost v širšem okolju, kar prinese nove poslovne priložnosti in tudi nam so se začeli odpirati novi svetovi, nova vrata, novi izzivi.

Kaj je recept za tako dobro organiziran dogodek?

Vsaka od nas ima svoje izkušnje, znanje, občutek za ljudi in podrobnosti, ki dajejo dogodku tisti posebni čar, vsaka je dodala svoj košček v mozaik, da je na koncu nastala uspešna zgodba. Z leti smo se učile, nadgrajevale, izboljševale, vsakič po dogodku analizirale, kaj je bilo dobro, kaj bi se dalo še izboljšati itd. Naš recept je: dober in sposoben tim z norimi idejami, znanjem, voljo do dela in želja po stalnem napredku.

Kdo so nove organizatorke dogodka 500 podjetnic?

Nove organizatorke delujejo v okviru Zavoda Meta, ki spodbuja razvoj ženskega in družinskega podjetništva v Sloveniji. To je prvi tovrstni zavod pri nas. Združuje nacionalne in mednarodne ženske v poslovne mreže, ki pomagajo ženskam pri zagonu in razvoju lastnega poslovanja. Me tri »mame« 500 podjetnic se poslavljamo in vemo, da je čas za nadgradnjo dogodka in vemo, da nihče drug kot Zavod Meta ne bo nadgradil dogodka 500 podjetnic.

Kaj bo vaše delo v prihodnosti? Čemu se boste posvetile?

Vse smo že sedaj imele tudi svoj posel in ves čas je bilo pestro in polno izzivov: Zori kot lastnica licence Business Caféa organizira poslovne dogodke, predava v tujini in gradi blagovne znamke, Urša organizira dogodke, predava in mentorira, Petra pa piše knjige, predava in potuje po svetu. Zato smo se tudi odločile, da zgodbo predamo naprej, saj je bilo vedno težje usklajevati vse obveznosti. Naš moto pa ostaja »Ker verjamemo v moč povezovanja«, zato se bomo tudi vnaprej povezovale z različnimi navdihujočimi ljudmi, iskale nove priložnosti in ustvarjale nove zgodbe.

Piše: Tanja Ciglarič