LIFESTYLE

Poslovni svet med drugim narekuje tudi pravila oblačenja, ki so zapisana v bontonu. Smernice so zastavljene precej strogo. Bonton poslovnega oblačenja tako ženski npr. narekuje, da ne sme nositi odprtih sandalov. Če nosi krilo, mora, ne glede na letni čas ali temperaturo, obleči hlačne nogavice. Moški ne smejo kazati gole kože pri gležnjih, ko sedejo in se hlačnica posledično odmakne od čevlja.

 

V uredništvu revije Direktor sicer zagovarjamo bonton in pravila, ki so bila zapisana (in se še vedno pišejo) z razlogom, vendar se dobro zavedamo, da se meje dovoljenega vedno upogibajo. Prav je, da okvirji obstajajo, nikomur pa ne more zares škoditi, če s kakšnim modnim kosom popestrimo svoj videz.

Za vas smo pri modnih strokovnjakih preverili, kaj narekujejo modne smernice za jesen/zimo 2015 in izluščili tiste informacije, ki jih lahko brez slabe vesti upoštevamo tudi v poslovnem svetu.

Kaj bodo nosile dame to jesen v poslovnem svetu?

Barve, ki bodo prevladovale to jesen, so rjava, roza, pudrasta in klasični črna ter siva. Ta trend opažamo že na dogodkih, za katere ženske izbirajo kostume ali bluze v pastelnih odtenkih. Če torej izberete katero izmed naštetih barv, ne morete zgrešiti, paziti morate le, da tkanina ni prosojna in ne razkriva spodnjega perila. To je sicer splošno pravilo poslovnega bontona, ki se ga je dobro držati, da po nepotrebnem ne ustvarjamo neprijetne ali nerodne situacije. Letos so izjemno modna tudi pokrivala - klobuku, če smo natančni. Po tem modnem dodatku lahko sežete brez slabe vesti, da bi si uničile pričesko, saj bonton pravi, da ženske v zaprtem prostoru smejo obdržati klobuk na glavi, medtem ko ga moški morajo sneti. Svoj videz lahko vedno popestrite s šalom, ki je moden že nekaj let. Enako je s torbicami - te se ponujajo v priročnih srednje velikih dimenzijah, odlikujejo pa jih trapezaste ali bolj zaobljene linije. Najbolje jo bodo odnesle ljubiteljice čevljev z visokimi petami, ki po bontonu ne smejo biti previsoke. Letošnji trendi namreč narekujejo srednjo ali nizko petko, koničast sprednji del pa odločno odvzema prostor okroglemu.

Gospodje in njihova garderoba

Klasična oprava v obleki s suknjičem in kravato ter srajco je brezčasna. Že nekaj let vztrajajo modeli suknjičev, ki so malenkost krajši, barve obleke pa ostajajo klasične: siva, modra in črna. Tkanina oblačil ima lahko nežen, gladek odblesk, vendar pri tem ne gre pretiravati, da videz ne izpade preveč gizdalinski. Srajce, ki jih najdemo v odtenkih rumene, rjave, zelene in vijoličaste, so najlepše takrat, ko so enobarvne, toni pa pastelni, umirjeni ali malce temnejši. Kravate ostajajo barven in ožje krojene. V zadnjem času so pri moških priljubljeni tudi čevlji, ki ostajajo pravokotno koničasti, vendar imajo vezalke in posamezne detajle, sicer npr. rjavega čevlja, obarvane v popolnoma nepričakovani oranžni, rdeči, zeleni ali celo modri barvi. Ob bolj sproščenih delovnih dnevih se hlačam iz blaga odlično poda srajca, ki se v posameznih elementih barvno ujema s puloverjem, ki ga krasi ponovno moden "v" izrez. Kljub temu, da so manšetni gumbi in kravatna igla v bistvu tradicionalni moški modni dodatki, ki so bili v preteklih letih (pre)večkrat spregledani, se ponovno vračajo v vsem svojem sijaju. Opažamo, da si jih poslovneži nadenejo vse pogosteje in ne le takrat, ko se udeležijo dogodka bolj slavnostne narave, temveč tudi ob čisto navadnih delovnih dneh.  

Matjaž Mrva, vodja marketinga za SI/HR/RS/BiH Deichmann:
"Jesenski dnevi so pravi čas za nove začetke in priložnost za uspešne korake. Tudi jesenska odločna poslovna moda je to sezono prava spremljevalka novih podvigov."
Mojca Kocijančič, vodja ženskega oddelka in dodatkov v Blagovnici Maxi:
"Letošnja jesen bo v znamenju eklektične mode, ki med seboj združuje najrazličnejše prvine. To pomeni, da strogih pravil ni, vsak lahko skozi svojo garderobo izrazi predvsem sebe in svoje potrebe, želje. Seveda pa, ko govorimo o poslovnem videzu, naj kot izhodišče vsekakor ostane prvina klasične mode, ki jo lahko dame dopolnijo s trendovskimi torbicami, čevlji in drugimi modnimi dodatki - z nakitom, pokrivali, rokavicami in nogavicami, moški pa s kravato ali ruto, šali kot tudi s pokrivali in obutvijo."
Nataša Vrandečič, vodja trgovine Peek & Cloppenburg Maribor:
"Trend letošnje jeseni je vsekakor siva barva, ki jo lahko imenujemo tudi nova črna te sezone. Vsak kos pa lahko popestrimo z izbiro modnih dodatkov, to sezono še posebej z velikimi karirastimi ali enobarvnimi šali."
PIŠE: Katja Dadič