LIFESTYLE

Vsi poznamo pregovor »Ne ocenjuj knjige po njenih platnicah«. To seveda drži. Zavedati pa se moramo, da smo ljudje vizualna bitja in zato velikokrat tudi »poslušamo« z očmi. V poslovnem svetu je videz zelo pomemben in nemalokrat se zgodi, da določen posel sklenemo (ali ne) tudi zaradi naše celostne (ne)urejenosti.

Vsako delovno mesto ima svoja pravila oblačenja, obnašanja, različne odgovornosti ... Vodilni kader je tisti, ki določa standarde obnašanja in oblačenja. Izjemno pomembno je, kakšen vtis dajejo vodilni v podjetju, saj tudi na takšen način močno vplivajo tako na svoje podrejene, kot tudi na poslovne partnerje in stranke.

Če želimo biti celostno dobro urejeni, je potrebno upoštevati prav vse: pričesko, barvo las, negovano kožo, primerno ličenje, dodatke (pas, ura, nakit, poslovni kovček ali torba ...) in seveda oblačila; od spodnjega perila do plašča oziroma jakne.

Ste vedeli da imajo različne kulture, različna pravila? Ponekod je žepni robček dodatek, drugje nosi prikrito sporočilo. Manšetni gumbi so v določenih situacijah nujno potrebni, spet drugič lahko z njihovo uporabo dajete napačno sporočilo.

Ko razmišljamo o urejenosti na delovnem mestu, imamo po navadi v mislih urejeno pričesko, skrbno izbrana oblačila, čevlje, nakit. Premalo pozornosti pa posvečamo poslovnemu ličenju, negi obraza ter urejenosti rok in nog.

Ker tako moškim kot ženskam v poslovnem svetu vedno primanjkuje časa, je pomembno, da za nego in ličenje ne porabite veliko časa. 

Da boste hitro in estetsko urejeni, obstaja veliko učinkovitih trikov, ki lahko hitro postanejo vaša vsakodnevna rutina. Tako se boste urejeni skozi ves dan zagotovo bolje počutili, delovali pa boste sveže, sofisticirano in uglajeno.

Moški

Moški negi obraza in telesa dajemo na tem mestu še poseben poudarek. Če se moški neguje, to še ne pomeni, da se »poženšči«. Urejen moški v poslovnem svetu odločno in samozavestno predstavlja sebe, svoje delovno mesto in nenazadnje tudi podjetje. Predstavljajte si na primer, da pridete na razgovor za novo zaposlitev. V pisarni vas čaka direktor podjetja, ki je oblečen v pomečkano karirasto srajco. Izpod prekratkih rjavih hlač mu kukajo bele športne nogavice. Ponudi vam prepoteno, nenegovano roko, ki jo je pravkar umaknil iz svojih predolgih neumitih las. Kako bi se počutili?

Prvi vtis je pomemben, saj je eden in edini. In zapomnite si, ljudje vas nenehno gledajo in ocenjujejo.

Ženske

Pri ženskah je področje nege obraza, telesa in ličenja obsežnejše poglavje. Upoštevati moramo veliko dejavnikov: kakšna je vaša barva las in oči, kakšno pričesko imate, nosite očala ali ne, kakšen je vaš tip kože ipd. Zelo zahtevno je tudi ličenje za poslovna potovanja, saj lahko potujemo skozi različne časovne pasove, hitimo iz najrazličnejših prevoznih sredstev in še vedno se od nas pričakuje, da smo brezhibno urejene. Zato je pomembno, da je koža pravilno negovana, saj bo le takšna, vedno videti spočita in sijoča.

Namig:

Za poslovna potovanja lahko nanesete le obarvano kremo (pri sebi pa imate tekstilno ali lateks gobico, da si po potrebi zmatirate obraz), vodoodporno maskaro, ustnice obrobite s svinčnikom in jih navlažite z balzamom. Priporočava še uporabo spreja za navlažitev kože.

Takšnih trikov se naučite na tečajih poslovne urejenosti, kjer vam strokovnjaki svetujejo, kako se naličiti za različne poslovne priložnosti in kaj je tisto, kar je za vas najbolj primerno. Razmislite, vaša zunanja podoba je za ljudi, ki vas ne poznajo, vaša »osebna izkaznica«.

PIŠETA: Mateja Naberšnik in Jasna Kovačič Kelemina