LIFESTYLE

V decembru podjetja za svoje zaposlene organizirajo različne oblike praznovanj, še zmeraj pa prevladujejo večerna druženja, na katera vsi radi pridemo urejeni. Tako moški kot ženske navadno obstojimo pred ogledalom in se vprašamo: »Kaj naj oblečem?« Ko izberemo obleko, pa je treba poskrbeti še za frizuro, morebiten nakit in ustrezen make-up. V uredništvu revije Direktor smo se odločili, da bomo za nasvet povprašali pri strokovnjakih, zato smo se podali v Studio Oranž, ki je svoja vrata odprl leta 2004 v Lenartu.

Leta 2014 se je njegov lastnik, priznani frizer Goran Pfeiler, odločil, da je čas za spremembe. Salon je preselil v Maribor, kjer mu je z novo ekipo in novim videzom dodal še nove vsebine. Pod svojo streho je povabil še druge samostojne ustvarjalce z različnih področij, ki skrbijo za celostno podobo posameznika. Pridružili so se mu modni oblikovalec David Hojnik, ki ustvarja in svetuje v ateljeju DH fashion, umetnica ličenja Doroteja Premužič, ki deluje pod imenom Diamondee Make Up, za ustvarjanje lepega pogleda pa poskrbi Katja Hojnik, lastnica studia Bodi vidna. Vsi sogovorniki so se strinjali, da je za popoln videz treba uskladiti vse elemente zunanje podobe.

Pričeska

Goran se drži pravila, da se s stranko zmeraj najprej posvetuje o tem, kakšno obleko in nakit bo izbrala, preden se odloči za pričesko. Sicer pa letos nasploh pri frizurah za posebne priložnosti velja zapoved »manj je več«. Smernice priporočajo rahlo valovite lase, ki so lahko ohlapno speti ali  spuščeni. Najbolj pomembno je, da so videti negovani, zdravi in sveži. Enako velja za kratke lase. Z mehkimi linijami boste dame dosegle eleganco. »Čisto preprosta in lepa fen frizura, pri kateri so lasje počesani stran od obraza, deluje glamurozno,« še doda Goran. Če želimo našim lasem pridihniti še malo blišča, lahko izberemo naglavni nakit, ki spet postaja moden. S kristalčki posut okrasni glavnik ali sponka za lase je prava izbira. Vendar ne spnimo las v strogo in togo pričesko, naj deluje rahlo neurejeno. Lase lahko okrasimo tudi z nekaj bleščicami in kot pravi Goran: »Če se v laseh malo zalesketa, je to čisto okej.« Beseda je tekla seveda tudi o moških laseh. Za urejenega moškega je frizura zelo pomembna in Goran opaža, da so moški včasih zahtevnejše stranke kot ženske, saj natančno vedo, kaj želijo. Letos je pri moških nasploh v ospredju eleganten videz. Priporoča se, da so lasje ob straneh nekoliko krajši, vendar ne prekratki, lasje na vrhu glave pa naj bodo počesani nazaj. Za lesk jim lahko dodamo malo voska. Poudarek je na »malo«, saj se želimo izogniti videzu obteženih las. Tudi moški lasje naj na letošnji zabavi delujejo sveže, zdravo in lahkotno.

Oblačila

Glede izbire obleke je David izpostavil, da tako pri moških kot ženskih svečanih oblekah prevladuje klasika, pri tem pa opozarja: »Klasika danes ni enaka kot klasika pred 10 leti.« Še vedno tja uvrščamo črno obleko, pri čemer je nujno izbrati prave materiale in kroje. Dolžina ženske obleke ni tako pomembna – da le ni prekratka. S toaletami tokrat ne pretiravajmo. Raje izberimo manj vpadljiv kroj. Na decembrski zabavi je ženska obleka lahko iz bleščečih materialov, vendar potem pazljivo z ostalimi modnimi dodatki. Barve, s katerimi se lahko poigrate, so zelena, viola in vedno aktualne zlata, srebrna ter rdeča. To so barve, ki pridejo v poštev tudi pri izbiri barve obleke, če vam črna ne ustreza. Ženske, ki kril ne marajo preveč, lahko posežejo po elegantno krojenem hlačnem kostimu. K vsakemu slovesnemu kosu oblačila pa se poda tudi primerno izbran nakit. Preprosto obleko lahko oplemenitimo z izbiro močnih modnih dodatkov, vendar naj izstopa le eden. Ali močni uhani ali zapestnica ali prstan. David za praznično eleganco priporoča perle in kristale. Ti lahko krasijo tudi vaše čevlje. »Čevlji lahko preprostemu videzu dajo piko na i,« doda David, preden nadaljuje z nasveti za izbiro moške svečane oprave. Zadnje smernice klasični moški obleki priporočajo ozek kroj hlač, drugače še pa zmeraj velja, da je moški videti najbolj elegantno v črno-beli kombinaciji. David moškim svetuje, naj za posebne priložnosti svojo obleko kombinarajo z nekoliko drugačnim metuljčkom ali kravato, ki sta lahko tudi z bleščečimi elementi.

Ličenje

Za popoln videz poskrbijo ženske še z ustreznim ličenjem. O tem, kako pripraviti kožo za ličenje in se primerno naličiti za poslovno zabavo ob zaključku leta, nam je svetovala Doroteja Premužič, ki priporoča mešanico poslovnega in večernega ličenja. Tudi Doroteja poudarja, da je pomembna usklajenost elementov stylinga. Make-up je lahko za te vrste zabav bolj drzen. Uporabimo bleščice in umetne trepalnice. Osnovne barve naj bodo temnejše, previdno pa pri izbiri podlage, ki naj bo matirana, da bomo videti dobro tudi v kasnejših urah. Za eleganten videz se priporoča diskreten make-up, pri katerem uporabimo naravne tone in poskrbimo, da je celoten videz čim bolj svež. Vprašali smo jo, ali je starost kože pomembna pri izbiri načina ličenja. »Smernice za mlado in zrelo kožo so vsekakor različne,« pravi Doroteja, ki svetuje, »v prvi vrsti sta pri zreli koži najbolj pomembni kakovostna nega in priprava kože. Potem nanesemo dober prekriven tekoč korektor za nepravilnosti, kot so pigmentni madeži, kapilare ipd. Najbolj pomembna pa je podlaga, ki ne sme biti pregosta in preveč prekrivna, da se ne usede v linije in gubice. Zato uporabimo podlage, ki vsebujejo odbojne delce. Ti odbijajo svetlobo in gubice so manj opazne.«  

Nadgradnja osnovnega ličenja so danes vse bolj priljubljene umetne trepalnice, ki pa jih lahko nadomestimo z obstojnejšim podaljševanjem trepalnic, za kar se je sicer treba napotiti v za to namenjen salon. Katja, strokovnjakinja za podaljševanje trepalnic in oblikovanje obrvi, začne pogovor s še kako resničnimi besedami: »Oči so tiste, ki jih najprej pogledamo, ko pridemo v kontakt z neko osebo.« Obrvi oblikuje tako moškim kot ženskam, pri čemer uporabi nitko iz organskega bombaža ali  temu namenjene obliže. Ženskam ponuja podaljševanje trepalnic z vrhunskimi materiali. Njen salon je namreč certificiran partner znamke Xtrem Lashes, kjer se uporabljajo svilene trepalnice in nehlapljiva lepila, razvita v medicinskih laboratorijih. Pravi, da je december pravi čas za odločitev, da si podaljšate trepalnice, saj vam na poti do zabave maskare ne moreta razmazati sneg ali dež, na zabavi pa vas ne rabi skrbeti, ali imate pod očmi črne packe. Opozarja le, da se je treba odločiti za kakovostne materiale (predvsem lepila), pri nanosu pa mora biti zagotovljena sterilnost.

Katja je dodala še nasvet za nohte. Svetuje ne predolge enobarvno nalakirane nohte. Poleg vedno aktualnega rdečega lahko za priložnost, kot je zabava ob zaključku leta, za svoje nohte izberete srebrn ali zlat lak.

PIŠE: Eva Vivola