LIFESTYLE

To so tri stvari, ki jih človek potrebuje v 21. stoletju.

Izkušnje so nas naučile, da redni treningi telesa pomenijo boljše počutje. Zanimivo je, da podobna misel: da redni treningi možganov pomenijo boljše delovanje, ukrepanje, načrtovanje, snovanje, udejanjanje ... pri nas še ni tako udomačena. Pa vendar si lahko predstavljate, koliko koristi bi šele bilo, če bi trenirali svoj um z vajami, ki bi povečevale kreativno in konstruktivno, pozitivno in tolerantno razmišljanje.

POGUM.

Živimo v nestabilnih časih, ki v človeku, željnemu miru, povzročajo obilo strahu. Naši možgani niso bili narejeni, da bi bili kreativni, naši možgani delajo po ustavljenih vzorcih. In dandanes je okoli nas vse manj in manj ustavljenih vzorcev. Kar je bilo še včeraj običajno, danes ni več. Nekateri od tega stanja bežijo, s pasivnostjo, čakanjem, zavlačevanjem, kritiziranjem, zavračanjem odgovornosti, drugi pa se z njim spopadajo. S pogumom. Kajti naučili so se, da je pogum boljši od obupa. Samo prvič je potrebno stisniti zobe in stopiti v neznano. Če preživite, se opogumite. Če spodrsnete, se nečesa novega naučite. Zato bi bil čas, da se ljudje nehajo oklepati rešilnih bilk v obliki stalne zaposlitve, ki jim ne prinaša občutka zadovoljstva na delovnem mestu. Da se nehajo oklepati partnerjev, od katerih je samo fasada. In da se nehajo oklepati družbenih vzorcev, če zanje ne delujejo (več). Čas je, da se nehamo oklepati navidezne varnosti!

Ne bo lahko, se pa splača. 

UM.

V resnici je za vsa naša dejanja, vse naše misli, vse naše želje, vse naše občutke, vse naše potrebe, vse naše spomine … zadolžen naš um. Tako kot je za naše gibanje po prostoru zadolženo naše telo. Ironija pa je, da to pri telesu kar veliko ljudi razume in mu posveča vsaj nekaj pozornosti – v obliki redne telovadbe ali vsaj sprehodov, ker so se naučili, da le z rednim gibanjem vzdržujejo svoje telo brez bolečin. Izkušnje so nas naučile, da redni treningi telesa pomenijo boljše počutje. Zanimivo je, da podobna misel: da redni treningi možganov pomenijo boljše delovanje, ukrepanje, načrtovanje, snovanje, udejanjanje, ustvarjanje … pri nas še ni tako udomačena. Pa vendar si lahko predstavljate, koliko koristi bi bilo, če bi trenirali svoj um z vajami, ki bi povečevali kreativno in konstruktivno, pozitivno in tolerantno razmišljanje. Zato zamenjajte mišljenje (= vrtenje misli v krogu in nazaj) za razmišljanje (= snovanje rešitev in novosti)!

Ne bo lahko, se pa splača. 

PO. 

PO je kratica za Provokativno Operacijo. Izumil jo je dr. Edward de Bono, ker je ugotovil, da ljudje nujno potrebujemo nek izraz, s katerim bi nakazali, da bomo izrekli trditev, katere namen ni, da bi jo takoj vrednotili, ampak da želimo o tej zadevi razmišljati kreativno ter se premakniti nekam naprej, v neznano, do nečesa novega. Samo s špekuliranjem in fantaziranjem se boste namreč prebili izven ustaljenih vzorcev in prišli naprej. In samo, če boste to delali namensko in zavestno, boste sposobni pogosto generirati veliko število novih idej. Brez tega boste čakali, da vam ideja, kot gnila hruška, pade na glavo. A ne bi bilo bolje, da zlezete na drevo in si sami naberete veliko sadežev – vmes bo zagotovo kakšen zlat!

Ne bo lahko, se pa splača. 

Če želite zavzete, zainteresirane sodelavce, otroke, partnerje, morate biti dovolj pogumni, da razmišljajo – tudi izven ustaljenih vzorcev. To je vsa umetnost!

PIŠE: Nastja Mulej