LIFESTYLE

Bivanje je pomembno. Ne le udobje doma, pač pa tudi okolica hiše, vrtovi, balkoni in terase, ki nam predvsem v toplejšem delu leta pomembno odprejo dnevni prostor.

Zasaditve in ureditve, ki nas z zelenjem pomirijo, z jesenskimi barvami pa polnijo dušo so seveda odvisne od potreb, želja in okusov. Nedvomno pa lahko kombiniramo stile, barve in oblike cvetja, grmovnic, dreves. Tokrat predstavljamo Japonski pridih v slovenskih vrtovih. Niwaki – japonski način obrezovanja dreves.

Vrtni center Moga v Mariboru se ponaša z bogato zbirko, več kot 70 japonskih dreves - niwaki, najmlajša drevesa so stara okoli 30 let, najstarejša, pripeljana z Japonske, pa beležijo starost tudi do 100 let. Vsako je zgodba zase s svojo mogočnostjo, s častitljivo starostjo pa resnično naredijo vtis in pomembno oblikujejo prostor, v katerega so umeščeni: »Niwakiji so primerni za vrtove vseh velikosti, zelo lepo pa se umeščajo v manjše vrtove, saj so omejene rasti, obenem pa z močnimi debli dajejo vtis, kot da v našem vrtu rastejo že desetletja. Tisa, bor, ilex, brin so najpogostejša drevesa, primerna za oblikovanje v niwaki.« Tako Mojca Vidmar s podjetja Moga. »Drevesa niwaki niso občutljiva za nego in vzgojo, lahko jih pustimo rasti v res velikih loncih, koritih, a jih moramo redno zalivati. Še bolje pa je, če jih posadimo v zemljo. S tem je nekaj več nege, saj hitreje rastejo in jih je potrebno pogosteje obrezovati, jih pa hrani in zaliva narava. Sicer se lepo zlijejo z našim domačim okoljem in veseli me, da te čudovite rastline vse pogosteje srečamo na slovenskih vrtovih.«

Kot je vsak prostor individualen in tako zahteva osebno obravnavo, je individualen tudi vsak niwaki. Od vsakega posameznika je torej odvisno, kako bo umeščen v prostor. Z njim pomembno izpostavimo del vrta. »Moramo pa vedeti, da so niwakiji le en del celotnega vrta. Skupaj z drugimi rastlinami lahko tvorijo celoto. Samo en niwaki sredi zelenice ne bo tako zasijal v vsej svoji lepoti, kot bi izpopolnil vrt v premišljeni kombinaciji z nekaterimi drugimi rastlinami ali elementi vrta, kot denimo z okrasnimi kamni, lesom, vodnim motivom.«

Na japonskih vrtovih bomo sicer našli veliko niwakijev, pri nas v Sloveniji, pa bo že en sam spisal prav posebno zgodbo okrasnega vrta. A če zagovarjamo dejstvo, da je manj lahko več, bo tudi en sam, pravilno umeščen, nova desetletja razveseljeval in pomembno sooblikoval naš okrasni vrt.

PIŠE: Simona Lobnik Ambrožič, odgovorna urednica