STROKOVNO

International Business Hackathon je največje mednarodno tekmovanje mladih managerjev in podjetnikov v Sloveniji, ki je kot dvodnevni mednarodni poslovni maraton potekal v Ljubljani. Na tekmovanju so se pomerili posamezniki, razporejeni v skupine, reševali pa so poslovne izzive.

Tekmovanja se je udeležilo preko 85 udeležencev iz več kot 8 držav. Dva dni in eno noč so nepretrgoma delali v skupinah ter iskali inovativni izdelek s pripadajočo poslovno strategijo za Plastiko Skaza, ki je dodelila glavni izziv tekmovanja.

Hackathon

Udeleženci so morali na podlagi raziskovalnega dela, ki so ga opravili že pred prihodom na tekmovanje, izbrati inovativni izdelek za Plastiko Skaza. Na podlagi tega so sestavljali poslovno strategijo, ki je morala vsebovati načrt, kako izdelek lansirati na trg, skupaj s pripadajočo prodajno, marketinško in finančno strategijo. Na koncu so v sodelovanju s posebno skupino oblikovalcev izdelali predstavitve in prikaze prototipov izdelkov ter z njimi skušali prepričati mednarodno komisijo.

Udeležencem so pri iskanju inovativnih izdelkov in postavljanju poslovnih strategij pomagali strokovnjaki: mednarodna ekipa IBM, svetovalci AT Kearney, skupina industrijskih in grafičnih oblikovalcev in sedemčlanska mednarodna žirija v sestavi: Daniela Bervar Kotolenko, Urška Jež, Patrick Mullane, Julij Božič, Ana Laura Rednak, David Čeplak in Ana Petrić.

Zmagovalci: skupine kakor tudi posamezniki

Zmagovalno skupino, ki je predstavila svoj izdelek Grow, modularno inovativno plastično posodico za gojenje rastlin brez zemlje, z dodanim čipom za zaznavanje svetlobe, vlage in ravni vode, ki s pomočjo aplikacije lastnika glede na tip rastline opozarja, kdaj jo je treba zaliti, ali je dovolj izpostavljena soncu, so sestavljali trije mladi podjetniki in managerji: Tomaž Jug, Nedelko Cocej Minatti in Mirjana Evđenić.

Zmagovalna skupina je prejela MBA štipendije v obliki Entrepreneurship modulov na Cotrugli Business School in denarno nagrado v višini 2.000 €. Najboljši posameznik, Tomaž Jug, pa je prejel izobraževanje na Harvardu v obliki HBX programa.

Na Business Hackathonu je bila podeljena tudi posebna nagrada za najboljši dizajn izdelka, slednjo je za izdelek Buddy – pametno svetilko, prejela mlada oblikovalka Rebeka Posavec.

Daniela Bervar Kotolenko, CEO, Business Intelligence Center

»Navdušena sem, saj je International Business Hackathon presegel naša pričakovanja. Veseli smo, da nam je uspelo pripeljati gosta, Patricka Mullanea. Dosežen je tudi naš namen, da pripeljemo tuje tekmovalce v Slovenijo, saj je to pomembno tudi zaradi prepoznavnosti naše države v mednarodnem gospodarskem prostoru.«

Patrick Mullane, CEO, HBX, Harvard Business School

»Organizacija je bila odlična. Vložen trud, zavzetost in podjetniški duh organizatorjev je izjemen. Izjemna zavzetost se kaže tudi pri ljudeh, ki so bili vključeni v projekt. Z optimizmom me navdaja, ko vidim, kako zelo se ljudje trudijo in kaj vse počnejo, ko se trudijo doprinesti nacionalnemu gospodarstvu.«

Ana Laura Rednak, CEO, Plastika Skaza d.o.o.

»Energija, zavzetost in njihove ideje delajo vzdušje na International Business Hackathonu naravnost čarobno. Dejstvo, da osemdeset ljudi dela na poslovni strategiji Plastike Skaza, ki bo morda v prihodnosti imela glavno vlogo v znamki, pa je adrenalinsko. Organizacija dogodka je odlična, vse poteka do minute natačno, vzdušje pa je noro.« 

PIŠE:  Katja Dadič,  izvršna urednica