STROKOVNO

S pomočjo odzivne spletne strani dosežemo optimalno izkušnjo gledanja, enostavno branje vsebin in navigacijo, obračanje in drsenje v celotni paleti elektronskih naprav - od namiznega računalnika do mobilnih telefonov.

 

Kaj je odzivna spletna stran (narejena v 'responsive' načinu)?

Odzivne spletne strani so tiste, ki se odzivajo na svoje okolje. To pomeni, da se prilagodijo zaslonu, ki ga gledate, ne glede na to, ali je to zaslon mobilnika, tablice, prenosnika ali namiznega računalnika. Istočasno dobijo naziv 'Mobile Friendly' oz. prijazne mobilniku, kar pomeni, da si jih lahko ogledujee na vseh mobilnih napravah.

Zakaj je pomembno, da je spletna stran narejena v odzivnem načinu?

Število mobilnih naprav, platform in brskalnikov dnevno narašča. In prav vsaka izmed njih mora delovati tudi za vašo spletno stran! Responsive način predstavlja temeljno spremembo v pristopu in načinu izdelave spletnih strani danes in v prihodnosti. Ker se dostopanje do spletnih strani preko mobilnih naprav dnevno povečuje, je pomembno spletno stran prilagoditi in jo preoblikovati v odzivni način.

Novo rangiranje spletnih strani pri Googlu

Google je začel pri rangiranju spletnih strani uporabljati nove algoritme, ki upoštevajo in visoko rangirajo le tiste spletne strani, ki so napravljene v odzivnem načinu. Na to odločitev je močno vplivalo tudi dejstvo, da naj bi bilo več kot 50 % vseh iskanj izvedenih preko mobilnih naprav. Na prvih straneh zadetkov v Googlu naj bi se prikazovale še samo tiste spletne strani, ki so prilagojene mobilnim napravam.

Kako ugotoviti, ali je vaša spletna stran oblikovana v odzivnem načinu?

Strani, ki bodo oblikovane v odzivnem načinu, so prijazne mobilnim napravam. Če na vaši mobilni napravi vpišete v Google ime vašega podjetja in se ob izpisanem zadetku (vaši spletni strani v Googlu) prikaže napis 'Mobile Friendly', potem je vaša spletna stran narejena v odzivnem načinu. V nasprotnem primeru se v najkrajšem času odločite za posodobitev oblikovanja vaše strani, ker lahko neodzivna stran bistveno poslabša vaše poslovanje.

Te spremembe bodo mobilnim uporabnikom omogočile, da bodo lažje dostopali do kvalitetnih strani, ki jih bodo z lahkoto pregledovali in jim tako zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo.

PIŠE: Jerneja Lobnik, Info-net