LIFESTYLE

Povprečen delovni dan ljudi na vodstvenih položajih je konglomerat organizacijskih izzivov, pogajanj, službenih poti, sestankovanj in takšnih ter drugačnih medosebnostnih stikov. Slednji so le redko tisti, ki človeka polnijo s pozitivno povratno informacijo in novim elanom.

Dejstvo je, da so v povprečju prav ljudje na vodstvenih položajih izjemno izpostavljeni stresnim situacijam in s tem stresnemu načinu življenja, v današnjem času pa ni nič nenavadnega, da tudi ljudje na nižjih delovnih mestih močno občutijo podobne pritiske in posledice. Ob tem pa skrb za lastno zdravje z lahkoto postane postranska stvar.  

Raziskave in izkušnje kažejo

Omenjen življenjski slog menedžerjev po raziskavah sodeč prinaša več negativnih posledic za zdravje. V povprečju so največkrat ogroženi zaradi bolezni srca in ožilja. Sledita stres z izgorelostjo, ki prinašata nadaljnje težave v raznih pojavnih oblikah.

Vedno pogosteje se težave medežerjev kažejo že pred tridesetim letom, kar je skrb zbujajoč podatek in hkrati logična posledica več faktorjev.

Raziskave nakazujejo tudi na pogosto past tekmovalne naravnanosti menedžerjev. Občasna športna srečanja, ki se jih radi udeležujejo, so kot nalašč okolje, kjer poskušajo sebi in okolici dokazati svoje športne in telesne sposobnosti. Slednje so zaradi slabe psiho-fizične kondicije večkrat vzrok poškodbam in zdravstvenim zapletom.

Primerna vadba

V nasprotju z večino modernih smernic o vadbi v zaprtih fitness centrih se vedno bolj zagovarja vadba poslovnežev in menedžerjev v naravnem okolju. Le-to jim vrača svežino in daje realne informacije telesu (svež ali oster zrak, sončno ali mokro vadbeno okolje, topel ali mrzel veter itd.), ki je redno ujeto v umetno ustvarjeno okolje. Tekmovalna naravnanost menedžerjev bo posrkala dejstvo, da so vadili v oteženih okoliščinah in dobili bodo pozitivno samopotrditev ter veselje za redno vadbo. Prav ta občutek menedžerji potrebujejo, da bodo naslednjič z veseljem stopili s tekaškimi copati na prag hiše, globoko vdihnili, s prijetnimi mislimi pogledali v sonce in stekli čistim mislim naproti.

Primerna vadba za menedžerje mora ustrezati sledečim kriterijem:

  • Vzame malo časa,
  • ustvarja pogoj “biti sam s sabo”, kjer lahko v miru premlevajo stvari, ki jih težijo,
  • zagotavlja dobro delovno kapaciteto vseh sistemov (muskulaturni, srčno-žilni itd.) za zdravo tretje življenjsko obdobje,
  • vadba, usmerjena v praktična znanja (učenje plavalnih tehnik, pravilni funkcionalni gibi, ki jih lahko sami uporabljajo itd.),
  • vključevanje mehke vadbe sprošča muskulaturo in zagotavlja psihično razbremenitev (plavanje, joga, tai qi ipd.),
  • v njihovo monotono sivino mora vtisniti svežino (trening v prijetnem ali naravnem okolju).

Plavanje je ena izmed vadb, ki ustreza večini kriterijev. Voda je gostejši medij, skozi katerega se lahko gibamo pod določenimi pogoji, hkrati pa razbremeni skeletni sistem ter optimalno obremeni srčno-žilni in mišično-živčni sistem. Če plavanju kot mehki vadbi dodamo še funkcionalne gibe (crossfit, trx, vaje z lastno težo, stabilizacija itd.) ob bazenu dobimo odlično kombinacijo, ki zadovoljuje vsem kriterijem primerne vadbe.

Primerna prehrana

Zanemariti ne smemo zelo pomembnega področja prehrane. Strokovnjaki ugotavljajo, da so vnetja odgovorna za večino novodobnih zdravstvenih težav. Vnetja pa nastajajo v kislem okolju, ki si ga danes ni težko pridelati z našim načinom prehranjevanja. Optimalna prilagoditev načina prehranjevanja za menedžerje:

  1. Razbremenitev telesa z bazično prehrano in zmerno vadbo.

  2. Prehod na protivnetni način prehranjevanja in resnejša vadba s poudarkom na delovni kapaciteti.

To je velik korak k višji stopnji zdravja, ki si ga lahko menedžerji zagotovijo sami in se bo pokazal v nekaj tednih truda. Potrebno je le še slediti občutkom! 

PIŠE: Dejan Čepe, Swimclinic