LIFESTYLE

Mesec december je čas poslovnih srečanj, zabav in druženj, ki jih spremlja dobra hrana, velikokrat pa tudi žlahtna kapljica. Ko omenjenemu dodamo še izjemno frekventnost in zaporedje neprespanih noči, nam lahko nemalo preglavic povzroči počutje, ki je posledica tovrstne aktivnosti. Da bi užili veseli december v vsem njegovem obilju, smo za vas pripravili nasvete in predloge kako preprečiti oz. se izogniti alkoholnemu mačku in nevšečnostim, ki jih povzroča.

Kaj moramo storiti, da se izognemo alkoholnemu mačku?

  • Dajte telesu čas, da presnovi alkohol. Spijte torej le eno pijačo na uro.
  • Izmenično uživajte alkoholne in nealkoholne pijače. Tako se boste tudi izognili dehidracijskemu učinku alkohola.
  • Predhodno se dobro najejte. Hrana v želodcu upočasni absorpcijo alkohola in tako zmanjša nevarnost pojava mačka.
  • Pred odhodom v posteljo spijte veliko vode.
  • Izogibajte se temnim alkoholnim pijačam, kot so viski, brandy in poceni rdeče vino. 

Voda

Pretirano uživanje alkoholnih pijač povzroča dehidracijo, ta pa glavobole, uničuje notranje organe in pripomore k prehitremu staranju kože. Idealno bi bilo, da bi zaužili isto količino vode, kot smo vase vnesli alkohola. Ker pa je to skoraj nemogoče, je dobro, da čez dan zaužijemo več vode. Za dobro jutro si privoščite kozarec ali dva mrzle vode, ki vas bo prebudila, tudi če ste premalo spali. Pomaga tudi hladna prha in mentolov gel za prhanje, saj njegov vonj preverjeno prebudi.

Nasvet: Če popijemo večji kozarec vode, preden se po prekrokani noči uležemo, bo jutro bolj milo z našo glavo. Torej ne še en kozarček vina, ampak vode pred spanjem.

C-vitamin

Pitje alkohola, po možnosti v kombinaciji s kajenjem in stresom, počrpa vitamin C iz telesa. 

Nasvet: C-vitamin najdemo v sadju in v zelenjavi. Zaužijte sok iz dveh iztisnjenih pomaranč in ene limone ali pa kislo zelje in kislo repo, jagodičasto sadje, brokoli, papriko itd. Uporabite lahko tudi vitamin C v obliki šumečih tablet ali napitkov. Poleg tega, da se boste oskrbeli z vitaminom C, boste poskrbeli tudi za dodatno količino tekočine v vašem organizmu. 

Ingver

Ingver je najboljše zdravilo proti slabosti in bruhanju, spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Nasvet: Zjutraj si lahko pripravimo vroč napitek iz ingverja in limone. Med  dodamo šele, ko se napitek ohladi pod 40 stopinj Celzija. 

Ovseni kosmiči in probiotični jogurt

Zajtrk zmagovalcev po prekrokani noči niso jajčka s slanino, sirom in maslenim kruhom, ampak bolj zdrava različica zajtrka. Ta naj bo sestavljen iz hrane z nizkim glikemičnim indeksom, ki bo omogočil stalen, a počasen dotok energije v telo. Dober izbor so žitni kosmiči z jabolkom, pol banane, mešana semena, ščepec cimeta, ki vam bo uravnaval sladkor v krvi, pa malo medu, ki vsebuje fruktozo, zaradi katere se bo bolje metaboliziral alkohol. Probiotiki v jogurtu pripomorejo k uravnavanju pH ravnovesja in umirjajo črevesno floro. Ovseni kosmiči so lahko prebavljivi, izjemno hranljivi, krepijo živčni sistem in telesu vrnejo energijo. 

Bananin mlečni napitek

Mleko je zelo dobro za pomiritev želodca, še posebej če ga zmešate še s hranilnimi in zdravimi bananami ter malo manj hranilnim in zdravim sladoledom ali ledenimi kockami.

Recept: Zmešajte banano z nekaj mleka in kepico sladoleda ali nekaj ledenih kock. Vse skupaj dobro premešajte s paličnim mešalnikom in sveže pripravljeno popijte. Hladna tekočina bo pomirila vas želodec, hranilna vrednost banan pa vam bo pomagala znova zbrati izgubljeno energijo.

Kokosova voda

Kokosova voda je ena izmed najbolj zdravih tekočin na svetu: vsebuje zelo malo sladkorjev, je 99-odstotno brez maščob, je odličnega okusa in predstavlja zelo dober način rehidracije zaradi alkohola dehidriranega organizma.

Sadni sok

100-odstotni naravni sadni sok je še eno izmed klasičnih zdravil proti mačku. Svoj organizem boste tako preskrbeli z dovolj prepotrebne tekočine, z vitamini in s sladkorjem, ki vam bo dal nove energije, svež sadni okus pa vas bo prebudil in iz vaših ust pregnal okus po postanem alkoholu. Se ne čutite dovolj pri močeh, da bi si sami stisnili sok? Ni problema, skočite v bližnjo trgovino in kupite steklenico naravnega 100 % soka brez dodanega sladkorja.

Vsi vemo, da sta med najboljšimi zdravili za mačka kokošja in goveja juhica. Recepti naših babic in mam nam bodo v veliko pomoč.

PIŠE: Zvezdana Vražič, Zdrav Pre/gib