LIFESTYLE

Zaradi stresnega načina življenja doma in v službi, bolezni, poškodb in nepravilne prehrane se v telesu ustvarijo energetske blokade.

Te blokade ne vplivajo le na določeni predel telesa, ampak sčasoma pustijo posledice na celem telesu: tako na lokomotornem aparatu (mišice in kosti) kot tudi na notranjih organih. Največkrat se neravnovesje kot posledica stresa in preobremenjenosti kaže kot pogosti glavoboli, migrene, bole- čine v ramenskem delu, ki sevajo za lopatici in v ledveni del hrbtenice, ter težave z želodcem in črevesjem. Zato se je ob nenehnem obremenjevanju telesa zelo pomembno znati tudi umiriti in sprostiti ter telesu omogočiti pogoje za regeneracijo in ga pripraviti na nove obremenitve.

Kaj lahko vsak dan storimo sami?

1. Jutro začnemo umirjeno, s kratko meditacijo ali vajo čuječnosti: osredotočimo se na dihanje, v mislih naredimo načrt dneva;

2. vsaj enkrat na dan gremo na svež zrak, če je le možno v naravo, in za kratek čas popolnoma odmislimo delo;

3. pijemo zadostno količino vode, saj z uživanjem vode podpiramo telo v vseh njegovih procesih delovanja in omogočamo razstrupljanje telesa.

Pri nevtralizaciji pa nam lahko pomaga tudi terapija APM po Penzlu. To je evropska terapija, razvita po načelih tradicionalne kitajske medicine. Gre za skupek tehnik akupunkture, terapije prek ušesa, kiropraktike in nevralne terapije po Hunekju. Terapevt s posebno palčko nežno drsi po meridijanih (energetske poti v telesu) in s tem v telesu odpravlja blokade in ustvarja ravnovesje. Ker je terapija APM zelo nežna in učinkovita, je primerna za vse starostne skupine.

Piše: Nikola Strnad, dipl. fiziot., APM Pot do zdravja