LIFESTYLE

Velikokrat berem o takšnih in drugačnih superživilih, ki naj bi imela superiorno moč v primerjavi z drugimi živili. Največkrat gre za živila, ki rastejo v oddaljenih, eksotičnih krajih, zato, preden se znajdejo na naših krožnikih, prepotujejo na tisoče in tisoče kilometrov. Ne le, da takšna hrana izgubi del svoje hranilne vrednosti, zaradi transporta prispeva tudi k večjemu onesnaženju okolja.

Kaj pa Slovenija? Imamo tudi Slovenci kako superživilo?

Resda smo majhni, toda geografsko raznolikost, ki jo doživiš ob vožnji od enega do drugega konca države, redko najdeš kje drugje na svetu. In ravno ta geografska različnost nam ponuja superživila, ki v primerjavi s prej naštetimi nimajo za sabo na tisoče kilometrov, temveč so plod slovenskega kmetijstva in ribolova.

Borovnice kot antioksidanti blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi. So odlična obramba proti staranju, srčnožilnim boleznim in rakavim obolenjem. Dovolj razlogov, da jih razglasimo za superživilo.

Zelje vsebuje veliko kalija, železa, magnezija, žvepla in bakra. Po vsebnosti vitamina C se kosa z limono in pomarančo, na 100 g ga namreč vsebuje kar 50 mg. Omeniti velja tudi vitamina B1 in K, provitamin A in folno kislino. Zelje vsebuje tudi mikroorganizme in vlaknine, ki imajo pozitiven vpliv na našo črevesno floro. Številne študije dokazujejo, da nas lahko zelje učinkovito varuje pred rakom debelega črevesa.

Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C in folne kisline (vitamina B9), poleg tega pa še glukosinolate, ki ščitijo pred malignimi obolenji. Res je odlično kuhano, a da bi izkoristili kar največ njegovih koristnih snovi, si večkrat privoščite surovo, ki se poda v solate, zavitke in sendviče.

Repa je superhrana, za katero vemo, da vsebuje visoko vsebnost vitaminov, mineralov in karotenov, ki so dobri za naše počutje in zdravje. Vsebuje vitamine C, E in K ter ogromno vlaknin.

Koromač je videti kot nekakšen hibrid med mlado čebulo in zeleno, razpolaga pa z velikimi količinami vitamina C, vlaknin in kalija.

Brstični ohrovt je krasen vir vitamina C in antioksidantov, ki jih potrebujemo za vzdrževanje zdravja in odpornosti.

Česen zavira rast mikroorganizmov (bakterij, glivic), zavira zlepljenje krvnih ploščic in nastanek krvnih strdkov, zvišuje odpornost proti okužbam, uravnava krvni tlak, preprečuje nastanek ateroskleroze, uravnava črevesno floro in na splošno izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Redno uživanje cvetače in njej podobnih poljščin lahko znatno zmanjša verjetnost nekaterih oblik raka.

To je samo nekaj domačih superživil, ki jih najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu.

Zvezdana Vražič, Zdrav pregib

Če želite redno prejemati takšne nasvete, se hitro naročite na našo revijo TUKAJ!