LIFESTYLE

Podjetje Abrago d.o.o. je zaživelo leta 1993, ko so začeli z mizarsko dejavnostjo. Začeli so z izdelovanjem pohištva po meri, najprej za fizične nato tudi za pravne osebe. Z rastjo podjetja so si zastavljali vedno višje cilje. 

Sledijo trendom in pri svojem delu poskušajo biti inovativni, zato so svojo osnovno dejavnost obogatili in v Slovenijo pripeljali nekaj novega.

Gre za pri nas še precej neznano tehniko barvanja 3 D objektov, imenovano hidrografika. Ponekod po svetu jo že desetletjauporabljajo kot zelo hiter in preprost način barvanja vseh vrst izdelkov. Predvsem je popularna za barvanje notranjosti letal in avtomobilov, pri čemer so najbolj zaželeni vzorci lesa in karbona. Šele ko so tehniko vodnega tiska pripeljali v podjetje, so pri Abragu doumeli, kako široke možnosti ponuja. Ne le, da so lahko ponudili posodobitev ali okrasitev notranje opreme in detajlov, kot so kosi ali deli pohištva, stenske obloge, stikala, okvirji za vtičnice, ohišja telefonov, prenosnih računalnikov in ostalih aparatov, pač pa so lahko ponudili novo, samostojno storitev.

Tako so se lotili tudi barvanja notranjosti in zunanjosti prevoznih sredstev. S hidrografiko okrašujejo dele vozil, kot so platišča, odbijači, spojlerji, stranska ogledala, prezračevalni pokrovi, pokrovi motorjev.Vendar je možnosti uporabe še več.

S tem postopkom lahko obdelajo vse predmete, ki jih lahko potopimo v vodo in so primerni za barvanje z dvokomponentnimi barvami. Hidrografika je naredila dekoriranje površin, ki so za klasično obdelavo prezahtevne, dostopno in lahko izvedljivo.

Postopek zahteva temeljito in natančno pripravo površine:nanos primerja za izbran material,nanos osnovne barvne podlage, kadar je to treba, nato sledi postopek namakanja – hidrografike.Na koncuvse skupaj zaščitijo z lakom, s čimer dosežejo brezhibno in trajno obstojnost.

Izbirati je moč med mnogimi vzorci, kot sokarbon, vse vrste kamnov, vse vrste lesa idr.Izrednega pomena je kakovost materialov, brez katere ni moč zagotoviti kakovosti končnega izdelka. Tako folije dobavljajo pri preverjenem dobavitelju iz Nemčije in uporabljajo vrhunskebarve in začetne sloje.

Z letošnjim letom so naredili še korak dlje in na področju avtomobilizma uvedli novost, imenovano CarDip.

Pri tem plastične in snemljive dele obdelajo s hidrografiko, preostanek avtomobila pa pobarvajo z inovativno barvo, ki je obstojna, visokosijajna in odporna na praske, hkrati pa jo lahko kadarkoli preprosto snamejo,ne da bi poškodovali originalno barvo. S tem dobi avto popolnoma nov videz, hkrati pa je originalna barva zaščitena pred zunanjimi vplivi in praskami.

Ponosni so na svoje tehnološko dovršene stroje in opremo, s katero so sposobni zagotoviti najvišje standarde kakovosti. S svojimi kapacitetami so tako kos ne le posameznim naročnikom, pač pa tudi avtomatizirani serijski proizvodnji.

»Izstopimo iz monotonega vsakdana in pustimo vzorcem in barvam, da nam popestrijo življenje,« še pravijo v podjetju Abrago.

PIŠE:  Eva Vivola