LIFESTYLE

Vizija, strategija in iskrenost nas delajo drugačne

Dveri-Pax je vinogradniško-vinarsko podjetje v osrčju Slovenskih goric, ki se lahko pohvali z vrhunskimi vini in čudovitim dvorcem v Jarenini. Obdelujejo 73 ha lastnih vinogradov s sodobnim pristopom, na naravi in ljudem čim bolj prijazen način. V podjetju negujejo 800-letno tradicijo pridelovanja vin, vendar vedno znova uvajajo nove pristope. Govorili smo z direktorjem podjetja, g. Danilom Flakusom.

Kakšne so po vašem mnenju karakteristike uspešnih direktorjev?

Uspešen direktor mora imeti predvsem vizijo in strategijo za doseganje ciljev, za vse to pa mora tudi motivirati tudi svoje sodelavce. Menim, da je tudi iskrenost vrednota dobrega vodje. Pomembno se je vključevati v vse procese dela, saj smo srednje podjetje in blagovno znamko gradimo na tradiciji, kakovosti in predanosti.

Je strokovnost pomembna pri vodenju?

Poznavanje vina vsekakor ni najpomembnejše, saj vedno lahko na pomoč priskoči dober enolog, bistvo je v vodenju in poznavanju procesov. Vsekakor pa je poznavanje enologije zaželeno in prednost.

Zakaj je Dveri-Pax drugačen od drugih ponudnikov žlahtne kapljice v Sloveniji?

Zato ker stavimo na kakovost, ki se prične že v vinogradu. Pri kletarjenju ničesar ne prepustimo naključju in drugačnosti v bistvu sploh en zasledujemo. Ravno zaradi tega postajamo prepoznavni med ljubitelji vina in veseli me, da jih je v našem klubu Dveri-Pax vedno več.

Ste prejemniki prestižne nagrade Decanter, ki se podeljuje v Londonu. Kaj ta nagrada pomeni v nacionalnem okolju in izven meja?

Na nagrado International Trophy za naše slamno vino Šipon 2009 smo zelo ponosni. Je plod znanja in trdega dela. Nagrade enologu in celotni pridelavi povedo, da smo na pravi poti, pomagajo pa tudi pri prepoznavnosti blagovne znamke. Vsi vinarji se zavedamo, da je pot do prodanega vina še vedno dolga.

Se postopki pridelave vaših vin med seboj zelo razlikujejo?

Sveža vina, npr. linijo Benedict, zorimo v nerjavečih sodih, kjer sorta vina zadrži primarno aromo in svežino. Vina iz lesenih sodov, kot je linija Admunt, pa ob zorenju v sodih pridobijo zrelejše note, polnejši okus in seveda daljši pookus. V zadnjem času je v zorenju že precej penin, vse pridelujemo po klasični metodi. Od predikatov pa imamo seveda jagodni izbor, suhi jagodni izbor in slamno vino, kjer se grozdje potrga nekje v normalni zrelosti in kasneje suši na slami.

Nahajate se v poslopjih nekdanje grajske pristave z Jareninskim dvorom in industrijskim poslopjem. Kako dolgo je potekala prenova teh poslopij?

Lahko bi rekli, da pri nas obnova omenjenih poslopij poteka skorajda neprekinjeno od leta 2006, pa še vedno nismo končali.

Kakšne prireditve potekajo v vaši kleti?

V naši kleti potekajo celo leto vinsko-kulinarični večeri ob spremljavi dobre glasbe, vsako leto pa se javnosti predstavimo ob »dnevu odprtih vrat posestva«, in sicer prvo soboto v septembru. Številni se odločijo pri nas organizirati poročno svečanost, praznovati osebni praznik, veliko pa je tudi podjetij, ki pri nas priredijo druženja – tako slovenskih kot avstrijskih.

Se vam zdi pomembna povezava z lokalno skupnostjo?

Povezava s širšo in ožjo lokalno skupnostjo je za nas zelo pomembna. S krajani Jarenine vsako leto pripravimo Velikonočni sejem, ki je postal že tradicionalni dogodek in ga obiskuje vedno več ljudi – v zadnjem času iz širše okolice pa tudi iz bližnje Avstrije.

Kakšno vino priporočate ob najdaljši noči?

Za aperitiv in vstop v novo leto priporočam zrelo penino, pridelano po klasični metodi. Ostala vina prilagodimo hrani in okusu pivcev. Ker imajo ljudje pogosto težave z izborom ustreznega vina k izbrani kulinariki, smo v našem vinskem baru v središču Maribora gostom začeli ponujati t. i. pakete degustacij.

PIŠE: Urška Repina