LIFESTYLE

Pri današnjem tempu življenja se nam pogosto zgodi, da si ne vzamemo časa, ki bi ga namenili sprehodu v naravi, pa čeprav bi si z enim krajšim sprehodom po gozdu spočili misli in si povrnili energijo. Vendar si lahko na vrtu ustvarimo okolje, ki bi nam to omogočalo.

Smernice urejanja okolja so zadnjih nekaj let šle v smeri umetnega videza, ravnih in ostrih linij, rastlinje je bilo zasajeno in obrezano v geometrijskih oblikah, kar je vrtovom vzelo pridih narave.

Vendar se zadeve spreminjajo, saj vedno več ljudi poskuša spet vnesti košček narave v svoje bivalno okolje. Obstaja več možnosti, kako urediti svoj vrt, da vanj naselimo pridih narave. To lahko storimo z majhnimi potezami, kot na primer, da namesto vrtne garniture iz umetne mase na svojo teraso pred hišo postavimo garnituro iz naravnih materialov, poti tlakujemo s kamenjem ali okrasnim lubjem. Lahko pa se stvari lotimo celostno in zasadimo naravni vrt. Tak vrt je primeren za ljudi, ki pogrešajo vonje in zvoke narave in bi jih želeli imeti na pragu svojega doma.

Za naravni vrt je značilno, da ima narava glavno besedo

Vendar to še ne pomeni, da je tak vrt zanemarjen in ne potrebuje nege. Nasprotno. Predvsem na začetku je naša vloga izredno pomembna, saj moramo poskrbeti, da tak vrt ne podivja. Tak vrt lahko hitro postane neprehoden, naš namen pa je, da si na svojem vrtu ustvarimo približek gozda ali travnika, ne pragozda. Če začnemo iz nič, je proces zasaditve naravnega vrta dolgotrajen. Upoštevati moramo, da ne moremo odstraniti vseh rastlin, ki jih več ne želimo, hkrati, temveč jih odstranjujemo postopoma, medtem ko na vrt prinašamo nove. Nove rastline naj bodo iz okolja, v katerem živimo. Takšne rastline rabijo manj nege in se hitrje prilagodijo novemu okolju. Pri tem ni nujno, da rastline sami prinesemo iz travnika ali gozda, lahko jih tudi kupimo. Cvetličnih gred ne opustimo, vendar jih naredimo manj stroge. Pomembno je, da izberemo rastline, ki bodo na naš vrt privabile živali. Naravni vrt je namreč lahko dom mnogim živalim, ki si poiščejo dom v rastlinju, ki je zasajeno na vrtu. Lahko pa tudi sami postavimo kakšen hotel za žuželke, ptičje krmilnice, morda tudi valilnico.

Površina naj bo porasla s travo, poti pa naj ne bodo pravih oblik. Naj bodo speljane čim bolj naravno. Tlakovci seveda ne sodijo v naravni vrt, vendar to še ne pomeni, da moramo hoditi po blatu. Poti obložimo z naravnimi materiali – s ploščami iz kamna, peskom, lesnimi sekanci, lahko tudi lubjem. Dreves in grmovnic ne obrezujemo v umetelne oblike, pač pa jih obrežemo le toliko, kolikor je treba.

V tak vrt premišljeno umestimo vrtno pohištvo, ki je lahko iz kamna ali lesa. Nič ni narobe, če obdržimo pokrito teraso pred hišo, vendar poskrbimo, da bodo tudi na njej kraljevali naravni materiali, kot so les, kamen in kovina. Prostor se najde tudi za različne vrtne dodatke.

Prednost takšnega vrta je, da na njem ne uporabljamo kemičnih sredstev

... kot so umetna gnojila, herbicidi, pesticidi in fungocidi. Kadar pa se pojavi potreba po škropljenju ali gnojenju, to storimo z naravnimi sredstvi. Torej je naravni vrt hkrati ekološki vrt. Slabost je morda le v tem, da takšno okolje lažje ustvarimo na veliki kot majhni površini, zato je morda taka zasaditev bolj primerna za večje vrtove.

Ustvarjanje naravnega vrta je že samo po sebi sproščujoče in hvaležno delo. Hrup mestnega življenja zamenjata šelest listja in petje ptic. Če pa nam uspe na takšnem vrtu pred odhodom na delo še pozajtrkovati in spiti kavo, bo naše počutje ob prihodu na delovno mesto gotovo boljše, kot pa če bi to naredili v avtu na poti v službo.

Mojca Vidmar, Moga:

Kako urediti naš vrt, da bo dajal videz čim bolj naravnega?

Pri ureditvi čim bolj naravnega vrta je potrebno tesno sodelovanje izvajalca in naročnika. Vsak posameznik ima svojo predstavo o naravnem in to je ključnega pomena kako zastaviti koncept ureditve naravnega vrta. Ko naročnik predstavi svoje ideje o naravnem, lahko strokovnjak poda svoje iztočnice in uskladi vse elemente.

Kako in katere elemente vključiti v tak naravni vrt?

Z uporabo mehke, vijugaste, krožne oblike ustvarimo veliko bolj tekoč in naraven prostor.  Sledi izbiranje rastlin, vrtnih elementov in izdelava zasaditvenega načrta. Ko imamo natančno izdelan načrt, si damo izdelati ponudbo, ter se odločimo ali se bomo zasaditve lotili po etapah, ali pa kar v celoti.

Kdo si lahko privošči tak naravni vrt? Je naravni videz mogoče ustvariti zgolj na velikih površinah, ali lahko naravno oblikujemo tudi kak atrij, ustvarimo pridih naravnega na balkonu …

Naraven videz si lahko privošči prav vsak. Tako na velikih kot manjših površinah, atrijih in balkonih. Na manjših površinah je količina vseh elementov in rastlin manjša na večjih pa večja. Res pa je da na manjših površinah lahko naredimo manjše napake, na večjih pa večje.

PIŠE: Eva Vivola