LIFESTYLE

Na vozilo smo namestili pnevmatike z oznako M+S in z vožnjo lahko začnemo ... Žal temu ni tako in le poznavanje vožnje v zimskih razmerah, ustrezne pnevmatike in obvladovanje vozila nam bo omogočilo, da bomo zimo preživeli brez zvite pločevine ali telesnih poškodb. V zimskih razmerah je skrb za vozilo, vidljivost iz kabinskega prostora in očiščenost vozila bistveno bolj pomembna kot v toplih poletnih mesecih.

Največ težav voznikom nedvomno predstavljajo prvi sneg in nizke temperature, saj se oprijem pnevmatike z voziščem v trenutku bistveno zmanjša.

Prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Zelo enostavno povedano, vendar v praksi težje izvedljivo. Kje so tiste meje, kako varen sem v vozilu in kako hitro moram voziti, da v prometu ne bom predstavljal ovire? Vožnja je delovni proces, ki ga moramo izpopolnjevati, se izobraževati in slediti novostim. Samo s teoretičnim znanjem bomo težko obvladovali svoje vozilo. Treba je preizkusiti zmožnost stabilizacije, kadar zaradi hitrosti ali drugega dejavnika pride do drsenja. Na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem izvajamo tečaje, pri katerih vozniki preizkušajo prav te nevsakdanje manevre ter se sami soočajo s kritičnimi situacijami v varnem okolju. Na treningih varne vožnje spoznavajo, kako hitro lahko nepravilna reakcija v vozilu pomeni zdrs in kritično situacijo. Prednost je predvsem v tem, da se manevri izvajajo na poligonu, kjer so napake dovoljenje, medtem ko na cesti popravnih izpitov žal ni.

Kje so tiste meje, kako varen sem v vozilu in kako hitro moram voziti, da v prometu ne bom predstavljal ovire? Vožnja je delovni proces, ki ga moramo izpopolnjevati, se izobraževati in slediti novostim.

Vozniki morajo pozornost vsekakor usmeriti v kakovost in ustreznost pnevmatik, s katerimi so udeleženi v prometu, saj bodo le dobre pnevmatike nudile najboljši oprijem v dani situaciji. Samo v razmislek: zimska pnevmatika v zimskih razmerah nudi do 30 % oprijema, medtem ko letna pnevmatika na isti podlagi le 10 %. Zato je zavorna pot pri letni pnevmatiki vsaj trikrat daljša, stabilnost vozila pa posledično zelo vprašljiva. Že v idealnih pogojih vožnje sta naše znanje in ustreznost vozila odločilna, v zimskih razmerah pa lahko znanje in zavedanje nevarnosti nudi ločnico med varnostjo in nevarnostjo. Pri vožnji v zimskih razmerah, ko je oprijem vozila bistveno zmanjšan, je ključno, da voznik vozilo upravlja z občutkom. Nikakor ne smemo biti agresivni z dodajanjem plina ali vrtenjem volana, saj bomo povzročili zdrs vozila.

Zimska pnevmatika v zimskih razmerah nudi do 30 % oprijema, medtem ko letna pnevmatika na isti podlagi le 10 %. Zato je zavorna pot pri letni pnevmatiki vsaj trikrat daljša, stabilnost vozila pa posledično zelo vprašljiva.

Za konec pa bi ponovno poudaril dve najpomembnejši pravili zimske vožnje in zimskih razmer. Ne varčujte pri nakupu pnevmatik, saj so te edini stik s podlago in v poslabšanih razmerah se njihova kakovost odraža bistveno bolj kot v dobrih razmerah. Vozite na višji varnostni razdalji, saj s tem omogočite, da boste vozilo v kritični situaciji uspešno ustavili. Ob upoštevanju navedenega lahko bistveno zvišate svojo varnost v prometu.

3 nasveti za varnejšo vožnjo:

Priprava vozila: očiščena stekla, žarometi, ustrezne, kakovostne pnevmatike, ustrezni brisalci oz. metlice, dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla itd.

Priprava voznika: ker zahtevajo zimske razmere bistveno več znanja obvladovanja vozila, je priporočljivo razmisliti, kako lahko vlagate v svoje znanje …. Na treningu varne vožnje zagotovo izgubite strah pred upravljanjem vozila v težki situaciji.

Vožnja: prilagodite hitrost, vozite z nizkimi vrtljaji motorja, brez sunkovitih gibov z volanom, nežno pospešujte, vozite na višji varnostni razdalji in se skušajte izogniti sunkovitemu zaviranju.

Varno pot vsem!

PIŠE: Manuel Pungertnik, inštruktor AMZS Centra varne vožnje